Intervju – dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš

U novom broju: Lista čekanja je dijagnoza 2

Foto: Lenka Pavlović

20. 4. 2023. / 7.28

U novom broju: Lista čekanja je dijagnoza

“Mi smo želeli da se finansijski momenat, ako je moguće, isključi iz svake diskusije. Može se odrediti kolika je cena dva kilograma aluminijuma ili kolika je cena automobilske gume. Ali ko će da definiše kolika je cena ljudskog života? Ja ne znam koliko bismo mi inače bili plaćeni za ova 24 dana. Ali siguran sam da smo spasili makar jedan život, a verovatno i više. I to je dovoljno”

Ako je neko društvo toliko oduševljeno nečijom humanošću, šta nam to govori o tom društvu? A koliko je oduševljenje poduhvatom lekara niške Klinike za kardiohirurgiju koji su dvanaest vikenda radili besplatno, u toku tih 100 dana obavili 248 operacija i tako postigli da ova klinika više nema listu čekanja, pokazuju reakcije građana. Rečenicom “Molim vas, nemojte i vi da nas proglašavate herojima” počeo je razgovor “Vremena” sa doktorom Draganom Milićem, direktorom Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

DRAGAN MILIĆ: Ovde ne postoji nikakav herojski čin. Čuli smo da postoji inicijativa da se nama dodeli orden, neka nagrada, priznanje…

Bilo kakva nagrada nije merodavna, da tako kažem. Ovo što smo uradili nije na tom nivou da zaslužuje bilo kakvu nagradu jer mi smo samo radili svoj posao.
Ništa više.

VREME: Ali radili ste ga u okolnostima koje, ako pogledamo naš zdravstveni sistem, ne možemo baš nazvati normalnim?

Ali to nisu okolnosti korona virusa, ratnog ili vanrednog stanja. Mi smo samo, pod znakom navoda, žrtvovali ili poklonili 24 dana našim pacijentima koji nisu bili plaćeni. I celo naše junaštvo se svodi na to da mi nismo uzeli novac. Mislimo da je sistem vrednosti potpuno okrenut naglavačke. Ono što smo mi uradili, pored toga što je to sastavni deo našeg posla, jeste da smo neko svoje vreme i znanje poklonili našim pacijentima u nadi i želji da rešimo njihove probleme.

To su ljudi sa kojima mi živimo, koje srećemo u našem gradu, a nismo ni svesni da je njima potrebna neka pomoć. Najveća nagrada koju smo mi dobili jeste ta što lista čekanja više ne postoji. Veća nagrada od toga nam ne treba…

 

Pročitajte ceo intervju sa dr Draganom Milićem u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (20. aprila)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu