Svet

Libija: Zapaljen parlament u Tobruku 2

Višemesečni politički haos: Demonstranti u Libiji

Foto: AP

2. 7. 2022. / 13.01

Libija: Zapaljen parlament u Tobruku

U Libiji, nekada državi koja je imala najviši životni standard u Africi, već mesecima traju demonstracije i na istoku i na zapadu zemlje zbog rasta cena, stalnih isključenja struje, sve lošijih životnih uslova, političkog haosa

Od kada je 2011. godine u ustanku potpomognutom od straneNATO-a, Saudijske Arabije, Katara i inih, sa vlasti srušen i ubijen Moamer el Gadafi, Libija je potonula u haos u kome je još uvek, ali se u vestima svetskih medija slabo pominje.

Izuzetak čine gotovo bizarni slučajevi, poput najnovijeg, da su demonstranti u petak zapalili zgradu parlamenta, protestujući protiv sve lošijih životnih uslova i zastoja u političkom životu zemlje. No, zapaljen je jedan od dva "parlamenta“, u istočnom gradu Tobruku. Drugi je u glavnom gradu Libije Tripoliju, skoro hiljadu kilometara zapadno od Tobruka. Dve vlade i dva parlamenta formirani su posle raskola između snaga koje kontrolišu istok zemlje i onih koje kontrolišu zapad još 2014. godine. Snage koje vodi general Kalifa Haftar, koji kontroliše istok zemlje, su 2020. godine više meseci opsedale Tripoli, ali nisu uspele da ga osvoje.

Svi pokušaji Ujedinjenih nacija prethodnih godina da pregovorima, ili izborima organizovanim i održavanim u nemogućim uslovima, formiraju bilo kakvu stabilnu vlast u Libiji, nisu uspeli. Za decembar 2021. godine bili su zakazani predsednički i parlamentarni izbori, od kojih se očekivalo da zaokruže mirovni proces započet 2020, ali nisu ni održani zbog nasilja i pritisaka širom zemlje, spornih kandidatura i dubokih neslaganja oko izbornog zakona između rivalskih frakcija.

U Libiji, nekada državi koja je imala najviši životni standard u Africi, već mesecima traju demonstracije i na istoku i na zapadu zemlje zbog rasta cena, stalnih isključenja struje, sve lošijih životnih uslova, političkog haosa.

M.T./AFP/RFE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu