Prirodne katastrofe

Libija: More izbacuje na desetine tela 2

Foto: AP/Libyan government

14. 9. 2023. / 12.34

Libija: More izbacuje na desetine tela

Na osnovu broja oštećenih zgrada u okruzima uništenim u poplavama, strahuje se da bi broj nastradalih mogao da dostigne i 20.000. Iz UN-a apeluju da se poveća količina pomoći i pošalje, veoma brzo

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je u sredu da je zbog smrtonosnih poplava koja su pogodile istočnu Libiju raseljeno više od 30.000 ljudi.

Veruje se da je živote izgubilo više od 5.100 ljudi, a tačne brojeve je teško potvrditi u zemlji u kojoj se rivalske vlade bore za kontrolu teritorije već čitavu deceniju. Neki zvaničnici kažu da bi se broj poginulih mogao udvostručiti.

Grad Derna je najteže pogođen nakon što je mediteranska oluja Danijel donela obilne kiše, usled čega su se dve brane srušile, piše Glas Amerike

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca saopštila je u sredu da je situacija u Derni veoma loša i da je potrebna međunarodna podrška.

Libija: More izbacuje na desetine tela 3Foto: AP/Jamal Alkomaty

Procenjuje se da ima i do 20.000 žrtava

"Procenjuje se da bi broj smrtnih slučajeva u gradu mogao da dostigne između 18.000 i 20.000, na osnovu broja zgrada u okruzima uništenim u poplavama", rekao je Gaiti za saudijsku televiziju Al Arabija.

Hičem Abu Čkiuat, ministar civilnog vazduhoplovstva u administraciji koja upravlja istočnom Libijom, rekao je za Rojters (Reuters) da bi broj žrtava mogao značajno da poraste jer "more neprestano izbacuje na desetine tela".

Zvaničnik organizacije za migracije UN je rekao da pomoć treba povećati "veoma, veoma brzo", piše RSE.

Libija: More izbacuje na desetine tela 4Foto: AP/Jamal Alkomaty

Od svrgavanja dugogodišnjeg lidera, pukovnika Moamera Gadafija 2011. godine, Libija je u sukobima i podelama. U zemlji postoje dve rivalske vlade – jedna sa sedištem u glavnom gradu Tripoliju na zapadu i jedna sa sedištem u Tobruku na istoku.


Z.S/VOA/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu