Vesti

Leteći start: Velikim prezirom na veliki protest 2

Svi u napad: Savo Manojlović

Foto: FoNet

14. 2. 2022. / 21.05

Leteći start: Velikim prezirom na veliki protest

Za utorak 15. februara lider Kreni-promeni Savo Manojlović je najavio masovni protest pod nazivom „Sretenjska odbrana Ustava i državnosti“. Rekao je da će u 12 časova biti blokirani Bulevar Mihajla Pupina i Bulevar Nikole Tesle, zato što bi Predsednik Srbije ordenje trebalo da dodeljuje u Palati Srbija. Aleksandar Vučić je prethodno rekao da za proteste više ne haje. Od masovnosti i poleta demonstracija u velikoj meri će zavisiti uloga ekoloških protesta u izbornoj kampanji političkih partija koja zvanično počinje na Sretenje

Piše: A. I
U utorak 15. februara biće raspisani parlamentarni, beogradski i nekolicina lokalnih izbora koji će se zajedno sa predsedničkim izborima održati 3. aprila. Predsednički izbori će biti raspisani kasnije, kada predsednik Srbije bude odlučio da treba da budu raspisani. Sve partije u letećem startu započinju trku pod ne baš jednakim uslovima za sve.

Istog dana, na Sretenje, slaviće se i Dan državnosti, Aleksandar Vučić će tim povodom podeliti ordenje zaslužnim građanima Srbije i šire, na primer holivudksom glumcu Džoniju Depu.

Istog ovog 15. februara ističe rok koji su članice Saveveza ekoloških organizacija Srbije i pokret Kreni-promeni dale Vladi Ane Brnabić da se u Skupštini usvoji zakon koji će zabraniti eksploataciju bora i litijuma na čitavoj teritoriji Srbije u narednih 20 godina; raspušta se i ekološki protestni kamp u Pionirskom parku podignut tridesetak metara od zgrade u kojoj rezidira Vučić.

Od razvoja događaja u utorak zavisiće će u dobroj meri i uloga koju će ekološki protesti, koji su sa blokadama saobraćajnica kratkoročno napravili pravi mali dar-mar na političkoj sceni, imati u izbornoj kampanji.

Lider Kreni-promeni Savo Manojlović najavio je "masovni protest“ pod nazivom "Sretenjska odbrana Ustava i državnosti“ na mestu i u vreme i kada Vučić bude celebrirao sebe deleći ordenje drugima. Najavio je i da će vlastima na mitingu 15. februara pokazati da "imaju pripremljene i naredne korake“ i da se vlast neće izvući iz ove teme.

Ekološki protest koji je u početku zračio revolucionarnim nabojem do te mere, da je predsednik SNS-a u nekoliko navrata popuštao pred njegovim zahtevima, se očigledno izduvao i prešao u tokom protekle decenije već toliko puta viđeni miran otpor satkan od različitih performansa sa malim brojem aktivnih učesnika za kakve naprednjačka vlast ama baš ni malo ne haje.

Ako protest zelenih 15. februara ne buda zaista bio velik i ekološki aktivisti se uz recitale budu poklonili pred malobrojnom publikom, razišli i otišli iz Beograda ka svojim kućama, biće veoma teško da se ponovo rasplamsa stari žar. Sporadični ekološki protesti širom zemlje biće preplavljeni izbornom kapmanjom političkih partija koja je već počela da se valja Srbijom.

Sa obe strane, na aktivističkoj i na stranačkoj, stoje samo partije koalicije Moramo – Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Otvorena građanska platforma AKCIJA – koje će biti zaokupljene sopstvenom kampanjom i mukotrpnim dogovorima sa ostalim partnerima iz opozicije.

Predsednik Srbije Vučić je procenio da u protestima ispred kojih stoji Savo Manojlvić više nema naboja, pa je umesto kratkoročnog velikog razumevanja i ispunjavanja "čak i hirova Manojlovića“ pokazao veliki prezir prema ekolškim kamperima.

U starom poznatom maniru, koji je kratkoročno bio zamenio ulogom tolerantnog predsednika punog razumevanja spremnog na razgovor i kompromis, rekao je da aktivistima koji istrajavaju ispred Predsedništva "nije dosadno“, da imaju "jagnjetine, bureka i svega“, te da ima preča posla nego da hrani nečiju političku sujetu, to jest daa "političkim sujetama nekakvih samoproklamovanih lidera ispunjava želje“.

A.I.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu