Vesti

Lažne bombe svugde oko nas: A šta ako se nastavi 2

Zatvorena zbog dojave o bombi: Beograđanka

Foto: Andrej Ivanji

16. 5. 2022. / 18.30

Lažne bombe svugde oko nas: A šta ako se nastavi

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je u toku intenzivan rad na otkrivanju izvršilaca krivičnih dela u vezi sa lažnim dojavama o bombama koje stižu svakodnevno na veliki broj adresa u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije

Nakon pretećih dojava o postavljenom eksplozIvu u beogradskim školama, stigla je nova pretnja – bombe na mostovima u Beogradu, u tržnim centrima, ZOO vrtu, restoranima, železničkoj stanici, Beorađanci, prenosi "Blic“.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu intenzivno istražuju slučajeve lažnih dojava za podmetanje bombi, a u rad je uključeno i Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva.

Kako se navodi, zbog velikog broja dojava o bombama, svi raspoloživi kapaciteti kontradiverzionih jedinica MUP-a angažovani su na pregledu objekata i ustanova na čije su adrese upućene dojave, koje su do sada sve bile lažne i, kako se sumnja, usmerene na izazivanje panike i uznemirenje građana

Posebna meta masovnog sajber napada u ponedeljak su bile škole. Ministarstvo prosvete saopštilo je da su posle dojava o podmetnutim bombama koje su elektronskom poštom upućene na adrese velikog broja škola u Beogradu, kontradiverzione ekipe MUP-a na terenu i obavljaju preglede, kao i da će škole blagovremeno obavestiti roditelje i učenike o načinu izvođenja nastave tokom utorka.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić pozvao je roditelje i učenike na strpljenje i smirenost: "Iako sve ukazuje na to da su dojave lažne, ne smemo se igrati i sami procenjivati situaciju. Bitno je da sledimo proceduru u ovim situacijama i osiguramo bezbednost u školama".

Što se nadoknade časova zbog ove situacije tiče, škole mogu koristiti različite modele u zavisnosti od svojih kapaciteta – onlajn nastava, sažimanja gradiva, dodatni časovi. U nadležnosti direktora škole je da odabere adekvatan način za nadoknadu, uz saglasnost školske uprave.

"Neke škole su već, uz pomoć gugl učionice i drugih platformi, organizovale onlajn nastavu za časove koji su propušteni danas, dok su se neki učenici vratili u učionice nakon bezbednosnih provera", rekao je Ružić.

A neki su prosto poslati kućama.

Iako se, za sada, sa gotovo stoprecetnom sigurnošću može reći da se radi o lažnim dojavama koje za cilj imaju da se izazove haos, pitanje je šta će biti ako se sa pretnjama nastavi sutra, prekosutra…? Da li će svaki put biti zatvorene sve ustanove i svi objekti kojima budu bile upućene pretnje? Prema protokolu, svaka dojava o podmenutnom eksplozivu mora da se prijavi MUP-u, a MUP mora da reaguje.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu