Vesti

Lajčak na Kosovu i u Srbiji: Od nastavka do prekida dijaloga 2

Nije komentsrisao narativ o Oluji: Miroslav Lajčak

Foto: Tanjug

30. 6. 2022. / 17.52

Lajčak na Kosovu i u Srbiji: Od nastavka do prekida dijaloga

Nakon usvajanja mape puta za implementaciju sporazuma iz oblasti energetike, Lajčak je došao na Kosovu i u Srbiju da ohrabri strane na dalji dijalog. Bio je optimističan i oko sastanka na najvišem nivou. Međutim, situacija se preokrenula za jedan dan. Susret Vučića i Kurtija sada izgleda daleko

Dolazak Miroslava Lajčaka u Prištinu, pa nakon tri dana i u Beograd, trebalo je da da dodatne podsticaje Beogradu i Prištini nakon što je dogovorena mapa puta za primenu sporazuma o energetici. To je bio prvi dogovor koji su dve strane postigle od kad Lajčak vodi dijalog na mestu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Lajčak je u Prištini razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima, predstavnicima međunarodne zajednice, ali i opozicionih partija o političkoj situaciji na Kosovu i dijalogu sa Srbijom.

Na sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem na stolu je bio dosadašnji napredak u pregovorima sa Srbijom. Kurti je tom prilikom ponovio da je Vlada Kosova "posvećena principijelnom dijalogu, od kojeg građani obe zemlje treba da imaju koristi, kroz stabilan i primenjiv sporazum, koji se fokusira na međusobno priznanje“.

Nakon susreta sa Kurtijem Lajčak je rekao da je optimističan oko nastavka dijaloga kao i da se nada da će se dijalog između Kosova i Srbije nastaviti u julu, na najvišem političkom nivou. Na konferenciji za štampu u Prištini, on je poručio da sastanak "mora biti dobro pripremljen“, jer nema svrhe da Kurti i Vučić dođu u Brisel i iznose međusobne kritike, već da "približe stavove koji će dovesti do normalizacije odnosa“.

Iz Prištine Lajčak je otišao na sever Kosova, gde je obišao granične prelaze Brnjak i Jarinje, i sastao se sa predstavnicima Srpske liste u Severnoj Mitrovici. Sa severa Kosova Lajčak se juče u sredu posle podne uputio u Beograd, gde boravi do petka.

Na početku njegove posete Beogradu Vlada Kosova je donela odluku o registarskim tablicama srpskih vozila sa i van teritorije Kosova, kao i o ulasku državljana Srbije na Kosovo. Priština je odlučila da omogući vlasnicima srpskih tablica za gradove Kosova ("PR“, "KM“, "PZ“, "GL“, "UR“, "PE“, "DA“) da registruju svoja vozila na registarske tablice Republike Kosovo (RKS).

“Odlukom se Ministarstvo unutrašnjih poslova obavezuje da preduzme sve neophodne radnje i mere u cilju sprovođenja ovog procesa”, navodi se u odluci Vlade. Vozila sa oznakama drugih gradova iz Srbije ukoliko ulaze na Kosovo moraće da se pridržavaju režima nalepnica do 31. septembra. Mere je Kurti ocenio kao "srazmerne“.

U pauzi između dva sastanka sa Lajčakom, umesto na zajedničkoj konferenciji za štampu, Vučić se sam obratio građanima Srbije i ocenio da je uvođenje "RKS“ tablica "nova Oluja“ i ocenio da se situacija u regionu nakon ove odluke drastično menja.

Danas, tokom drugog dana posete Srbiji, Lajčak je i sam ocenio da je odluka Prištine promenila tok i planove njegove posete, jer je došao u region "da pripremi sledeći sastanak lidera“ i govori o napretku.

"Sad treba da rešavamo ovu situaciju i ne smemo da dozvolimo da dođe do neke krize“. Narativ o novoj Oluji Lajčak nije želeo da komentariše.

S.P./RSE / FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu