Kultura

Kratki momenti blizine 2

Foto: Bojana Janjić

23. 9. 2023. / 22.12

Kratki momenti blizine

Nik Kejv, Igi Pop i zvezde poput njih, na izložbi fotografija „Closer“ Bojane Janjić u beogradskom kafe Meduza

 

Izložba fotografija Bojane Janjić "Closer" biće otvorena sutra u ponedeljak, u kafeu "Meduza“ u Beogradu. Na izloženim radovima su detalji sa koncerata i portreti svetskih muzičkih zvezda poput Nika Kejva, Igija Popa, Dipeš moda, Kilsa, Noela i Lijama Galagera, Florens end d mašin, Editorsa i mnogih drugih.

"Kafe ’Meduza’ mi se čini kao adekvatan prostor zbog ambijentalnog osvetljenja koje stvara dramatičniji i mističniji izgled fotografisanih scena i portreta. Kafići su mesta koja privlače raznoliku publiku, u kojima izloženu fotografiju možete da vidite izbliza, kao i da je odmah podelite sa drugima“, kaže Bojana Janjić za portal "Vremena“.

Kratki momenti blizine 3

Njen fotografski jezik odlikuje estetika intimnog trenutka i želja da u dinamici na koncertnoj bini zabeleži trenutke otkrivanja izvođača, da objektivom prodre ispod maski, šminke i kostima, piše u najavi izložbe.

Govoreći o koncertima koji su na nju ostavili najveći utisak, fotografkinja kaže da ih je "bilo dosta dobrih i energičnih“, kao i da je "posebno uživala fotografišući Dejva Gahana zbog njegove dinamičnosti i strastvene izvedbe. Jureći objektivom Dejva dok on samouvereno leti po sceni kao ptica, bilo je izuzetno iskustvo. A naravno, tu je i  Igi i njegova neukrotiva energija kojom dominira na bini.

Kratki momenti blizine 4Foto: Bojana Janjić

Koncertni portreti na izložbi "Closer“ oslikavaju odnos između fotografkinje i izvođača na sceni, sam prostor između, izbrisan  je blizinom kamere, piše u najavi.

Na njenim fotografijama, portreti su slikani na događajima, ali ono što vidimo na njima jesu doživljaji, kratki momenti blizine, bliskosti sa strancem. Muzičari na sceni, u trenutku stvaranja, najbliži su svojoj suštini nego u bilo kojoj drugoj situaciji u kojoj možemo da ih vidimo. Portreti ne beleže događaj, već je njen fokus na detalju, umetniku na bini, emociji koju iz blizine zamrzava u samom trenutku bliskosti.

Bojana Janjić se fotografijom bavi poslednjih sedamnaest godina, a sada je fotografkinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Bila je foto urednica i fotoreporterka u više medijskih kuća.

Izložba "Closer“ traje do 16. oktobra.

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu