Izbori 2022.

Krađa i/ili nepravilnosti u Beogradu: Ponavljanje na pojedinim biračkim mestima ili potpuno novi izbori 2

Izbori 2022: Veliki broj nepravilnosti

Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

7. 4. 2022. / 13.06

Krađa i/ili nepravilnosti u Beogradu: Ponavljanje na pojedinim biračkim mestima ili potpuno novi izbori

Ovih dana Gradska izborna komisija (GIK) izjasniće se o prigovorima koje su sinoć podnele opozicione partije i doneti odluku na koliko biračkih mesta u Beogradu će se izbori ponavljati. Ukoliko takvih mesta bude dovoljno da koalicija „Ajmo ljudi“ osvoji još 1800 glasova, koliko im fali do cenzusa, Srpska napredna stranka zaista bi mogla da izgubi Beograd. Neki lideri opozicije ne isključuju ni ponavljanje kopletnih izbora u Beogradu

Piše: S.P
Gradska izborna komisija (GIK) usvojila je preliminarni izveštaj o rezultatima izbora održanih 3. aprila u Beogradu. Rezultati su takvi da postizborna kombinatorika ostavlja prostor opoziciji, ukoliko se ujedini, da sakupi 56 od 110 odbornika u Skupštini grada.

Računica je sledeća: ukoliko na ponovljenim izborima na biračkim mestima gde su postojale izborne nepravilnosti, koalicija Ajmo ljudi Borisa Tadića koju u Beogradu predvodi Dule Vujošević osvoji 1800 glasova, opozicione partije imaju većinu u skupštini Grada Beograda. Cilj je da se pritiskom na Gradsku izbornu komisiju ponište izbori na svim onim birački mestima gde je bilo izbornih nepravilnosti. Opozicija očekuje da bi izbori mogli biti ponovljeni na dvadesetak mesta, a konačnu odluku o tome doneće GIK na sednici koja se očekuje narednih dana.

Konstantin Samofalov ispred koalicije "Ajmo ljudi“ kaže za portal "Vremena“ da prigovorima opozicija sa jedne strane dokazuje da je izborne krađe bilo, a sa druge strane se bori da dođe do ponavljanja glasanja.

"To što ćemo konstatovati da smo pokradeni ne znači ništa, ako ne uspemo da nadoknadimo zaostatak na ponovljeni izborima. Bićemo moralni pobednici, ali u realnom životu ostaćemo bez mandata, a opozicija bez šanse da preuzme Beograd“. Samofalov veruje da iskrena saradnja unutar opozicije može smeniti vlast u Beogradu, dodajući da "sada nije vreme za bilo kakve ideološke rasprave i razlike unutar opozicije“.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da je koalicija okupljena oko te stranke "Ujedinjeni za pobedu Beograda“ podnela prigovore na 258 biračkih mesta jer je, kako kaže, na tim mestima bilo je izbornih nepravilnosti. Veruje da će na tim biračkim mestima "biti pokazana volja građana“.

"Spremni smo da se borimo, a možda ćemo ponovo doći u situaciju da na ulicama branimo volju naroda kao što je bilo 1996“. Đilas je, međutim, naveo sinoć i mogućnost da se izbori u Beogradu "potpuno ponove do kraja godine“. Za to je, kaže, spreman i da razgovara sa Aleksandrom Vučićem.

Za Aleksandra Jovanovića Ćutu nema dileme da sa Vučićem nema ni pregovora ni dogovora, niti sa bilo kim, jer je "na stotine je dokumentovanih nepravilnosti“. Drgim rečima, kaže Ćuta: "Glasovi Beograđana su masovno pokradeni. To je ono sa čime se trenutno suočava GIK koja može da bira: ili će postupiti po zakonu i ponoviti izbore na svakom mestu na kome su opljačkani glasovi građana, ili će biti odgovorna za sve ono što će uslediti“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu