Vesti

Kosovo: Kidnapovanje ili privođenje srpskog vozača hitne pomoći 2

Progon, pogrom, kidnapovanje: Petar Petković

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

2. 8. 2022. / 19.21

Kosovo: Kidnapovanje ili privođenje srpskog vozača hitne pomoći

Vozač hitne pomoći Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Dejan Spahić priveden je nakon što je pri kontroli vozila utvrđeno da prevozi lekove i sanitetski materijal bez validne dokumentacije, kažu u kosovskoj policijskoj službi. Za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića to je „otmica po naređenju Aljbina Kurtija“

Piše: M.N.
Iz kosovske policije su agenciji Srna rekli da je automobil Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici zaustavila jedinica za brze intervencije i da je zajedno sa vozačem prevezen u Policijsku stanicu u južnoj Kosovskoj Mitrovici, te da će "vozilo sa lekovima biće zaplenjeno, a vozač procesuiran kod nadležnog tužioca“, prenosi portal N1.

Iz kosovske policije regiona sever Kosova Srni je rečeno i da je Zdravstveni centar obavešten da je vozilo na carinskom terminalu i da je u toku saslušanje privedenog vozača.

Otmica po naređenju Kurrtija

Iz Zdravstvenog centra tvrde da su vozilom hitne službe prevoženi sanitetski materijal i infuzije za najkritičnije pacijente koji se nalaze na lečenju u bolnici u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek potvrdio je Srni da je Spahić "kidnapovan i da mu se gubi svaki trag“ od trenutka kada ga je presrela specijalna jedinica policije samoproglašenog Kosova Rosu u Rudaru i odvela u nepoznatom pravcu.

"Niko nas nije kontaktirao, niti nam je bilo ko šta javio o Spahiću ili vozilu, osim našeg radnika koji duži taj sanitet koji redovno dostavlja lekove iz Doma zdravlja Lešak u Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica“, naveo je Elek.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Aljbin Kurti danas "lično naredio otmicu“ vozača sanitetskog vozila Dejana Spahića, koji je prevozio lekove i infuziona sredstva iz Leposavića za Kosovsku Mitrovicu.

On je opisao da su oko 14 časova četiri "do zuba naoružana i maskirana" policajca ROSU u mestu Grabovac "oteli“ vozača i vozilo i otišli u nepoznatom pravcu.

"Aljbin Kurti posle udara na tablice i lične karte srpskog naroda, udara i na naše bolesnike koji čekaju na lekove", ocenio je Petković i najavio "krivičnu prijavu“ protib premijera Kosova.

I dalje: narod na severu Kosova i Metohije je uplašen i besan, jer ne zna koji će biti sledeći Kurtijev potez, a on, Petkvić, je o ovom "terorističkom aktu“ obavestio Miroslava Lajčaka.

Rekao je i da srpske zdravstvene ustanove na severu Kosova i Metohije imaju male zalihe lekova, jer Priština godinama zabranjuje da Srbija dopremi lekove tamošnjim domovima zdravlja i da je "ovo pokazatelj da Kurti ne želi mir i da nastavlja sa provokacijama".

M.N./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu