KiM

Kosovo: KFOR nasilno rasteruje građane u Zvečanu 2

Foto: AP/Bojan Slavković

29. 5. 2023. / 17.09

Kosovo: KFOR nasilno rasteruje građane u Zvečanu

Nakon što je nekoliko stotina Srba odbilo da ispuni ultimatum KFOR-a da se udalje od vozila kosovske policije koja su bila okružena srpskim narodom, KFOR je silom krenuo na demonstrante, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac

Jake snage KFOR-a krenule su u razbijanje skupa građana okupljenih ispred opštine Zvečan. Za rasterivanje građana koristili su suzavac i šok-bombe. Okupljeni građani su uzvratili kamenicama, flašama i drugim predmetima. KFOR je sa vojnicima naoružanim dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija raspoređen ispred zgrada opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

KFOR je izveo akciju kako bi pomerili dva blindirana policijska vozila sa specijalcima koji su bili opkoljeni građanima.

Kako javlja dopisnik RTS-a, ima povređenih, a sukob se preliva u ostale delove grada. Nekoliko vozila hitne pomoći do sada je otišlo iz pravca Kosovske Mitrovice ka Zvečanu.

Srbi traže povlačenje KFOR-a

Srpska lista i građani traže da novoizbarani albanski gradonačelnik ne dolazi u zgradu opštine i da se specijalna kosovska policija odmah povuče. Ambasador SAD u Prištini pozvao je novoizabrane albanske gradonačelnike na sastanak. U školama na severu Kosova obustavljena je nastava.

Z.S./RTS/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu