Svetsko prvenstvo u košarci

Košarkaška reprezentacija Srbije: Bogdan Bogdanović i B tim 2

Foto: Soeren Stache/dpa via AP

Svetislav Pesic

24. 7. 2023. / 16.14

Košarkaška reprezentacija Srbije: Bogdan Bogdanović i B tim

Valja razmišljati o stanju srpske košarke, društva i najviše o tome sa kojim rečima i delima se obraćamo našim sportistima. Patriotizam i prazne priče o nekakvoj košarkaškoj zemlji su za nama

Posle osvajanja NBA titule, čekalo se samo da Nikola Jokić potvrdi da će učestvovati na Svetskom prvenstvu u košarci pa bi ponovo sve bilo kao pre. Međutim, dubina ponora u kojem se nalazi reprezentacije Srbije se ne nazire. Jedno ime ne menja ništa, iako je to ime najboljeg košarkaša na svetu. Kako sada stvari stoje, na Svetsko prvenstvo iz raznih razloga osim Jokića ne idu ni Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić. Uz Bogdana Bogdanovića, koji je potvrdio učešće na prvenstvu, ovo je A reprezentacija Srbije.

Mi na Svetsko prvenstvo idemo sa B reprezentacijom a nju će činiti, kako je trener Svetislav Pešić na konferenciji rekao, sledeći kandidati: Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić i Uroš Trifunović.

Bilo koja pobeda koju ovaj "B tim“ ostvari na Svetskom prvenstvu biće uspeh. Da li će onda Olimpijske igre, koje se naredne godine održavaju u Parizu, biti poslednja šansa ove generacije da se u najboljem sastavu nadmeću sa najboljim timovima na svetu i na taj način konačno pokažu koliko smo mi još uvek "zemlja košarke“?

Domet – četvrt-finale

Na turniru učestvuju 32 reprezentacije koje su smeštene u osam grupa po četiri tima. Srbija je u grupi sa Portorikom, Južnim Sudanom i Kinom. Prolazak u drugi deo takmičenja ostvaruju dva najbolja tima iz svake od osam grupa. U nastavku takmičenja najboljih 16 reprezentacija se raspoređuju u četiri grupe sa po četiri tima. Po dve reprezentacije iz svake od ovih naknadnih grupa nastavljaju takmičenje u četvrt-finalu.

Ulazak u četvrt-finale bi bio veliki uspeh za srpski tim, ravan osvajanju medalje. Bez najboljih igrača ne bi trebalo da gajimo nadu da možemo mnogo da uradimo na ovom prvenstvu. Dogodine, na Olimpijskim igrama,kompletna reprezentacija bi mogla da računa na neki bolji rezultat.

Šta se promenilo u odnosu prema reprezentaciji

Dotle valja razmišljati o stanju srpske košarke, društva i najviše o tome sa kojim rečima i delima se obraćamo našim sportistima. Patriotizam i prazne priče o nekakvoj košarkaškoj zemlji su za nama. Na igrače ne treba vršiti besmislene pritiske i izvrdavati ih ruglu ukoliko nemaju želju da igraju za državni tim.

Možda bi rešenje bilo da ih se pita zašto se više ne podrazumeva da posle napornih sezona i često čak i povređeni igraju za reprezentaciju. Da nije možda do svih nas a ne samo do njih? Da li zemlja za koju igraju bezbedna za sve njih u slučaju neuspeha? Ovde se samo uspesi pamte, a prezire prosečnost. Kada bi nam u svim delovima društva išlo toliko dobro kao u sportu, možda bi Srbija postala bolja i uređenija zemlja.

Svetsko prvenstvo u Indoneziji, Japanu i Filipinima počeće 25. avgusta i trajaće do 10. septembra. Do početka Olimpijskih igara u Parizu i nekog boljeg tima ostalo je manje od godinu dana.

Aleksandar Aleksić

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu