Vesti

Korona virus: Ponovo zabranjene posete zdravstvenim ustanovama 2

Zaboravljeni strahovi: Slika iz kovid bolnice u Lajpcigu

Foto: Waltraud Grubitzsch/dpa via AP

22. 7. 2022. / 19.26

Korona virus: Ponovo zabranjene posete zdravstvenim ustanovama

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštili su da su od petka ponovo zabranjene posete zdravstvenim ustanovama u Srbiji zbog povećanog broja zaraženih korona virusom

"Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’ obaveštavaju javnost da je usled rastućeg trenda incidencije infekcija korona virusom, a prema preporuci Republičke stručne komisije, danas je uvedena mera zabrane posete u zdravstvenim ustanovama naše zemlje, u cilju sprečavanja širenja ovih infekcija", navodi se na sajtu Ministarstva.

Od ponedeljka 25. Jula će zbog aktuelne epidemiološke situacije kovid ambulanta u ulici Omladinskih brigada 104 na Novom Beogradu, kovid ambulanta u Cara Dušana 178 u Zemunu i u Knez Danilovoj 16 na Paliluli raditi 24 časa dnevno.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Fabio Skano izjavio je početkom jula da je u Srbiji broj otkrivenih slučajeva zaraženih korona virusom porastao četiri puta u odnosu na sredinu juna. Do porasta broja zaraženih došlo je u 110 zemalja, a SZO očekuje do jeseni još intenzivnije širenje zaraze. U Srbiji nikakve zaštitne mere ne postoje, a čini se da Krizni štab više ne postoji.

Pandemija se jeste promenila, ali ne samo da nije nestala, već broj zaraženih raste, rekao je tada Skano. Pritom u Srbiji nikakve zaštitne mere već odavno ne postoje, a imunizacija je nedovoljna. Kao da je vlast digla ruke od borbe protiv korona virusa.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu dr Milanko Šekler rekao je još krajem juna da i kod nas i u regionu i u Evopskoj uniji  dolazi do povećanja obolelih od kovida. U tri zemlje – Norveškoj, Slovačkoj i Irskoj – je bio povećan broj umrlih, jer je prilično vremena prošlo od vakcinacije, kod nekih skoro godinu dana od treće doze, pa su oni sa  slabijim imunološkim sistemom ponovo podložni obolevanju. A kako se bude povećavao broj zaraženih, tako će početi da se pune bolnice.

Vakcine protiv koronavirusa sprečile su skoro 20 miliona smrti u prvoj godini otkako su uvedene, rezultat je istraživanja zasnovanog na podacima iz 185 zemalja i teritorija.

U Srbiji polovina stanovništva nije, niti će, po svoj prilici, biti vakcinisana. Prema portalu "Vratimo zagrljaj“, do 23. juna u Srbiji je dato 8.534.688 doza vakcina. Prvu dozu je primilo 3.354.075 građana, drugu 3.278.198, a treću dozu 1.902.412 stanovnika Srbije.

 

Čitajte dnevne vesti, analize,komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu