Svet

Kompanija Tviter optužena da je pomogla Saudijskoj Arabiji u kršenju ljudskih prava 2

Foto: Pixabay/Mizter_X94

4. 9. 2023. / 14.22

Kompanija Tviter optužena da je pomogla Saudijskoj Arabiji u kršenju ljudskih prava

Tužbu je prošlog maja protiv kompanije Iks pokrenula Areej al-Sadhan, sestra saudijskog humanitarnog radnika koji je prvo nestao, a potom bio osuđen na 20 godina zatvora

Kompanija Iks, do skora Tviter, optužena je u revidiranoj građanskoj tužbi SAD da je pomogla Saudijskoj Arabiji da izvrši teške povrede ljudskih prava svojih korisnika, uključujući otkrivanje poverljivih korisničkih podataka na zahtev saudijskih vlasti po mnogo većoj stopi nego što je to činila za SAD, UK ili Kanadu.

Tužbu je prošlog maja protiv Iks pokrenula Areej al-Sadhan, sestra saudijskog humanitarnog radnika koji je prvo nestao, a potom bio osuđen na 20 godina zatvora.

Tužba je usredređena na infiltraciju trojice saudijskih agenata u kalifornijsku kompaniju Tviter, dvojica su se predstavljali kao zaposleni na Tviteru 2014. i 2015. godine, što je na kraju dovelo do hapšenja Al-Sadhanovog brata Abdulrahmana i otkrivanja identiteta hiljade anonimnih korisnika Tvitera, od kojih su neki kasnije navodno privedeni i mučeni u sklopu vladinog gušenja slobode govora i neslaganja.

Advokati Al-Sadhan-a su ažurirali tvrdnju prošle nedelje kako bi uključili nove navode o tome kako je Tviter, pod vođstvom tadašnjeg izvršnog direktora Džeka Dorsija, namerno ignorisao ili znao za kampanju saudijske vlade da privuče kritičare, ali – zbog finansijskih razloga i napora da se održe bliske veze sa saudijskom vladom, glavnim investitorom u kompaniju – pružili su pomoć kraljevstvu.

Nova tužba opisuje kako je Iks prvobitno viđen kao kritično sredstvo za demokratske pokrete tokom "arapskog proleća", i stoga je postao izvor zabrinutosti za saudijsku vladu već 2013.

Nova pravna prijava dolazi nekoliko dana nakon što je Hjuman rajts voč osudio saudijski sud jer je osudio čoveka na smrt isključivo na osnovu njegovih aktivnosti na Tviteru i Jutjubu, što je nazvao "eskalacijom“ vladinog gušenja slobode izražavanja.

M.J./Gardijan

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu