Kultura

Kokan Mladenović: Kako sam od jedne fotografije napravio predstavu 2

Istorijska fotografija: Elizabeta Tejlor, Tito i Jovanka Broz, i Ričard Barton

Arhiva Vremena

15. 2. 2023. / 18.55

Kokan Mladenović: Kako sam od jedne fotografije napravio predstavu

Predstavu zasnovanu na stvarnom susretu Tita i Jovanke sa Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor, prvo će videti Svilajnac pa onda u Beograd. Njen autor pita zašto bi nekome to bilo čudno

O predstavi Bilo jednom na Brijunima, čija će premijera biti u petak u Centru za kulturu Svilajnac, njen autor i reditelj Kokan Mladenović, kaže da je još rano pričati.

"Beogradska premijera je 7. i 8. aprila u Bitef teatru, pa će  to biti povod za detalje“, kaže za portal "Vremena“ Kokan Mladenović, i time, ujedno, odgovara negativno na razumljivo pitanje da li u predstavi ima nečeg što se beogradskoj publici ne bi dopalo, pa se zato igra u Svilajncu?

"Svilajnac je jedan od producenata, pa će zato kod njih biti prve tri predstave i, naravno, ako budu tražili, vrlo rado ćemo se dogovoriti i za neka naredna izvođenja“, kaže Kokan Mladenović.

"Uostalom, reakcija ’zašto Svilajnac’ je još jedna stavka u staroj priči o podeli na prestonicu i manja mesta. Svi bismo mi hteli da izbrišemo tu razliku, ali to uglavnom postižemo samo rečima“, kaže Mladenović.

Bilo jednom na Brijunima je predstava o Titu, Jovanki, Ričardu Bartonu i Elizabeti Tejlor, koje glume Milan Marić, Branislav Trifunović, Sanja Marković i Tihana Lazović, pa je dobro što će je videti i beogradska publika. (Kokan Mladenović kao razlog za odlazak u pozorište se podrazumeva.)

To je izmišljena priča o stvarnom, istorijskom, susretu ova dva bračna para: sedamdesetih godina prošlog veka, za vreme snimanja filma Sutjeska u kome je Ričard Barton glumio Tita, Tito i Jovanka Broz ugostili su na Brionima velikog američkog glumca i njegovu suprugu, takođe slavnu Elizabetu Tejlor.

Podaci o ovom susretu su šturi pisani i video tragovi jugoslovenskih medija, biografski spisi o životima četiri istorijske ličnosti, kratke crtice iz dnevnika Ričarda Bartona.

"Da bi se od toga napravila predstava, bilo je potrebno istražiti silna dokumenta, knjige, bio je izuzetno veliki posao da se napravi priča o susretu ovih ljudi iz dva tada potpuno oprečna sveta: kapitalizma i socijalizma, američkog i jugoslovenskog standarda, kultura, vrednosti – svega. Da, svi su se čudili kako ću od jedne fotografije, one koja se neizbežno prikazuje kad se priča o Titovim kontaktima, napraviti predstavu. Ali, eto, uspeo sam“, jedino je što Kokan Mladenović želi da kaže pre beogradske premijere.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu