Vesti

Koalicija za slobodu medija i UNS: Hrkalović preti Jeleni Zorić 2

Ugrožena je bezbednost nezavisnih novinara: Jelena Zorić

Foto: Screenshot

26. 7. 2022. / 20.43

Koalicija za slobodu medija i UNS: Hrkalović preti Jeleni Zorić

Dijana Hrkalović je u ponedeljak na TV Hepi iskoristila priliku da nizom netačnih informacija uputi pretnje novinarki BIRN-a i Vremena Jeleni Zorić, pominjući njenog brata. Novinarska udruženja osuđuju ove perfidne pretnje i naglašavaju da se time znatno ugrožava već ugrožena bezbednost novinara u Srbiji

Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da je bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dijana Hrkalović na TV Hepi iskoristila priliku da nizom netačnih informacija uputi pretnje novinarki BIRN i nedeljnika Vreme Jeleni Zorić, pominjući njenog brata.

Ranije danas, Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštilo da su im prijavljene pretnje koje je novinarki Vremena i BIRN Jeleni Zorić uputila bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović sinoć u emisiji na televizije Hepi.

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja, gostovala je u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji u ponedeljak uveče, navodi u saopštenju Koalicija za slobodu medija citirajući Hrkalović.

"Ova Jelena Zorić, čije priznanje imamo konačno od pre par dana, za koju Vlada Gajić iz Narodne stranke kaže da joj je Saša Drecun izvor za njene informacije. Mislim svi pričaju daje ona u jako prisnim odnosima sa njim", rekla je Hrkalović. "Čujem kako njen brat priča da je ona imala problem sa redakcijom televizije na kojoj je prethodno radila zbog toga što je prikrila prepisku između Drecuna i nekog kriminalca, najverovatnije Koraća, koja je stigla na mejl te redakcije. Pazi, prikrila je to od svog uredništva! Kako se to zove? Selektivno istraživačko novinarstvo, ili kako?", istakla je Hrkalović.

Jelena Zorić jeUNS-u  dostavila link ka televizijskom prilogu emitovanom na televiziji N1 o prepisci za koju Hrkalović tvrdi da je prikrivana. U razgovoru sa UNS rekla je da je spominjanje njenog brata od strane Hrkalović bio vid pretnje i zastrašivanja.

Koalicija za slobodu medija smatra da je nastup Dijane Hrkalović nastavak pritiska na Jelenu Zorić, jer se posle gostovanja u Pregledu dana na NewsMax Adria pre nekoliko dana, Zorić našla i na meti predstavnika opozicije koji su joj zamerili "da se prodala" jer je izjavila da u aferi Jovanjica "nema Andreja Vučića".

Koalicija za slobodu medija podseća da je Hrkalović i ranijim u svojim gostovanjima u prorežimskim medijima koristila priliku da etiketira nezavisne medije i novinare, pa su se na njenoj meti već našli N1, Nova, Danas, kao i Vukašin Obradović.

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje perfidne pretnje upućene Jeleni Zorić kao i etiketiranje novinara koje čini Dijane Hrkalović. Takvi nastupi mogu samo dodatno ugroziti bezbednost nezavisnih novinara, protiv kojih se godinama unazad vodi kampanja od strane vlasti i njima naklonjenih medija. Pozivamo sve političke aktere da prestanu da vrše pritisak na medije i novinare, a policiju da ih zaštiti, kako bi mogli profesionalno i bez strah da obavljaju svoj posao, navodi se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Slavko Ćuruvija Fondacija i Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu