Rat u Ukrajini

Ko je čijih više ubio: Prebrojavanje leševa 2

Buča: Izlazak forenzičara na teren

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

13. 4. 2022. / 9.46

Ko je čijih više ubio: Prebrojavanje leševa

Gradonačelnik Mariupolja procenjuje da je u lučkom gradu pod ruskom opsadom ubijeno ili od posledica rata umrlo oko 21.000 ljudi. Broje se stradali i u okolini KIjeva gde su istragu o eventualnim ratnim zločinima započeli francuski forenzičari, licitira se i sa brojem poginulih ruskih vojnika

Najkrvavije borbe u Ukrajini se i dalje vode u lučkom gradu na Azovskom moru Mariupolju koji je gotovo od početka rata pod ruskom opsadom. "Prestali smo da brojimo leševe“, izjavio je gradonačelnik Vadim Bojčenko. Prema njegovim procenama u gradu je ubijeno ili od posledica rata umrlo oko 21.000 ljudi. Mariupolj je pre početka rata imao 440.000 stanovnika.

Prema ukrajinskom Ministratstvu unutrašnjih poslova u Buči i drugim mestima nadomak Kijeva je ubijeno 720 ljudi, a više od 200 se vode kao nestali. U Buču je došao tim francuskih forenzičara da proveri trvrdnje o likvidacaji ljudi koji su bili vezani kaada su ubijeni i ratnim zločinima koje su navodno počinile ruske snage pre nego što su bile primorane da se povuku.

Ukrajinske vlasti kažu da su u selu Ševčenkoje u podrumu jedne zgrade pronađeni leševi 6 civila sa prostrelnim ranama.

Ruganje Putinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme preventivne korake da bi sprečila da Rusija eventualno upotrebi oružje za masovno uništenje. Zelenski tvrdi da su ruske snage u više navrata upotrebljavala na osnovu međunarodnih konvencija  zabranjenu fosfornu municiju i da u Mariopolju, gde branitelji i dalje pružaju žilav otpor, prete da će upotrebiti hemijsko oružje.

"Reagujte preventivno! Jer rekacije nakon upotrebe oružja za masovno uništenje naknadno ništa ne vrede“, poručio je Zelenski u video-poruci u utorak uveče.

Zelenski se rugao izjavi predsednika Rusije Vladimira putina da se "specijalna operacija odvija po planu“. Kakav je to plan, koji podrazumeva pogibiju "desetina hiljada sopstvenih vojnika“, upitao je Zelenski.

Prema podacima Kijeva ukrajinske snage su ubile preko 20.000 ruskih vojnika. Ne daje se procena o broju poginulih ukrajinskih vojnika. Na Zapadu se ruske žrtve procenjuju na nekoliko hiljada. Kremlj govori samo o "teškim gubicima“.

J.H./Spiegel/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu