Svet

Kipar: Finansijsko utočište za Ruse pod sankcijama 2

Foto: AP/Alexander Nenenov

16. 11. 2023. / 15.16

Kipar: Finansijsko utočište za Ruse pod sankcijama

Kipar igra ključnu ulogu u pomaganju Putinovim saveznicima poput Petra Avena da zaštite svoju imovinu od zapadnih sankcija

U danima nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, dok su zapadne vlade zapretile neminovnim sankcijama užem krugu predsednika Vladimira Putina, kiparska firma za profesionalne usluge pod nazivom Abakus Ltd. je prebacila pet miliona dolara sa računa kojim je upravljala u ime moćnog ruskog milijardera Petra Avena, pokazuju građanski sudski spisi.

Istaknuti Putinov čovek od poverenja, Aven je pomogao u izgradnji Alfa grupe, velikog ruskog giganta finansijskih usluga i najveće privatne banke u zemlji. Uprkos ogromnom bogatstvu, Aven je živeo diskretno, provodivši vreme pre rata na svom imanju izvan Londona. Aven je postao poznat nakon što je u Mulerovom izveštaju iz 2019. godine o ruskom mešanju u izbore u SAD nazvan kao neko ko se ponudio da bude veza između Putina i tranzicionog tima Donalda Trampa ubrzo nakon predsedničkih izbora 2016. godine.

Aven se redovno sastajao sa Putinom i ubrzo nakon invazije 24. februara 2022. Nekoliko dana kasnije, njegovoj vili, poznatoj kao Ingliston House, bio je potreban novac. Prema ranije neobjavljenim sudskim dokumentima koje je podnela Nacionalna agencija za kriminal (NCA), najveća britanska agencija za sprovođenje zakona za međunarodni finansijski kriminal, isplata je pokrenuta 28. februara, istog dana kada su Avenu uvedene sankcije EU.

 

Pročitajte još: Šta Rusi misle o ratu u Ukrajini i koliko ga zaista podržavaju?

 

Novac je stigao nekoliko dana kasnije na račun u drugoj banci koju kontroliše Avenov pomoćnik, Stiven Gejter, koji upravlja velikom Avenovom imovinom u otmenom okrugu Sari. Transfer je bio jedan od desetina navodno izvršenih u Avenovo ime na račune koji su pripadali Gejteru ili pod njegovom kontrolom, kao i na druge račune koji su pripadali Avenovoj ženi.

Uplate, od kojih je prvu i najveću izvršio Abakus iz austrijske banke, sa sedištem u kiparskoj prestonici Nikoziji, podeljene su između ličnih i poslovnih računa registrovanih u Velikoj Britaniji, baš kada su Avenu uvedene sankcije nakon invazije, prema sudskim dokumentima Ujedinjenog Kraljevstva.

U dokumentu podnetom prošle godine sa oznakom "zvanično – poverljivo“, NCA navodi da su mnogi transferi izvršeni u Avenovu korist, a u suprotnosti sa zakonima o sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva. Isplate koje je Gejter izvršio sa njegovih ličnih i poslovnih računa uključivale su plate Avenovog kućnog osoblja, kao i ono što NCA naziva "velikim isplatama“ za Avenove lične troškove.

NCA takođe navodi da je uplata kršenjem sankcija izvršena na Gejterov lični račun za Bentli Bentaiga – luksuzno terensko vozilo koje se prodaje za više od 200.000 dolara – koje je ranije bilo u vlasništvu kompanije pod Avenovom kontrolom. Pretresom dve nekretnine, jedne u vlasništvu Avena, druge Gejtera, NCA je pronašla gotovinu u vrednosti od skoro 100.000 dolara.

 

Pročitajte još Sankcije Rusiji: Na red stigli i dijamanti – Rat u Ukrajini

 

"Velika većina“ novca pronađena je na Gejterovoj imovini, sa "znatnom količinom“ u vakumski zatvorenim novčanicama u različitim valutama, saopštila je NCA. Ostatak novca pronađen je u kući Aven’s Ingliston, dodala je agencija.

Mnoga pitanja o novcu ostaju bez odgovora, saopštio je NCA. "Gejter i njegovi predstavnici nisu dali nikakve detalje o tome ko je vlasnik konfiskovanog novca. Nijedna stranka nije navela vlasništvo nad bilo kojim od zaplenjenog novca u ovom trenutku i nije dato nikakvo objašnjenje o njegovom poreklu ili nameni“, navodi agencija u sudskom podnesku.

"Sumnja se da je ova sterling gotovina dobijena nakon invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. kada su sankcije Avenu bile jasna mogućnost, a potencijalno nakon što je Aven sankcionisan u Velikoj Britaniji 15. marta 2022. kada je trebalo da bude jasno da će pristup bankovnim računima biti dodatno ograničen“, rekao je NCA. Londonski sudija je 3. novembra odobrio zahtev agencije da se konfiskacija novca nastavi još šest meseci.

Uzimajući sve u obzir, NCA i drugi zapisi pokazuju ključnu ulogu Kipra u pomaganju Putinovim saveznicima poput Avena da zaštite svoju imovinu od zapadnih sankcija. Poverljivi dokumenti takođe pokazuju ulogu koju je Abakus imao u pomaganju u upravljanju Avenovim bogatstvom, koje Forbs procenjuje na 4,2 milijarde dolara.

Avenovi advokati negirali su sve navode o nepravednim postupcima u sudskim podnescima. Odbili su da odgovore na detaljna pitanja ICIJ-a, rekavši da "naš klijent ne smatra prikladnim da komentariše pitanja koja pokrećete dok ona ostaju predmet pravnog postupka koji je u toku“.

M.J./ICIJ

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu