Svet

Kineske sankcije Tajvanu: Pretnja svetskoj trgovini 2

Porats tenzija: Protest ispred američkog konzulata u Hong Kongu nakon posete Nensi Pelosi Tajvanu

Foto: AP Photo/Kin Cheung

3. 8. 2022. / 18.04

Kineske sankcije Tajvanu: Pretnja svetskoj trgovini

Zbog posete Nensi Pelosi Tajpeju Kina ekonomski kažnjava Tajvan. Za sada su iz sankcija izuzeti elektronski čipovi, ali ako se i oni nađu na listi svetu preti još jedna nestašica. Na četvorodnevnim vežbama kineska vojska istovremeno demonstrira silu. Prema nekim analitičarima samo je pitanje procene pravog trenutka, kada će Kina vojno zauzeti ostrvo koje insistira na svojoj nezavisnosti

Piše: F.M.
U znak odmazde zbog posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, Kina je u sredu blokirala uvoz citrusa, ribe i drugih prehrabrenih proizvoda sa Tajvana. Embargo, za sada, ne obuhvata čipove i druge industrijske komponente. Da se Kina odlučila i na taj korak, to bi moglo ozbiljno da poljulja ionako već uzdrmanu globalnu ekonomiju.

Tajvan izvozi čipove u Kinu koji se, pored ostalog, ugrađuju u pametne telefone i automobile. S obzirom da u svetu već vlada nestašica čipova, da se za neke modele telefona zbog toga čeka i po nekoliko meseci, zvanični Peking je verovatno shvatio da nije vreme za tako drastičan potez.

Iako su voće i riba mali deo tajvanskog izvoza, ova zabrana direktno pogađa oblasti iz kojih pretežno dolaze pristalice trenutnog režima na Tajvanu.

Kina je Tajvanu ubedljivo najveći trgovinski partner. CNN izveštava da je trgovinska razmena između ove dve zemlje iznosila u 2021. godini 273 milijarde dolara, što je 33 odsto ukupne tajvanske spoljne trgovine.

Na najnovije zatezanje odnosa između Kine, Tajvana i SAD odmah su regaovale i svetske berze, izveštava CNN. Iako za sada situacija nije izmakla kontroli, određena nesigurnost postoji. Kina je ranije koristila zabrane uvoza banana, vina, uglja i druge robe kao polugu u sporovima sa Australijom, Filipinima i drugim državama.

Nensi Peloii je sletela na Tajvan u utorak, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je odmah osudilo posetu nazivajući je “ozbiljnim kršenjem principa jedne Kine”, optužujući Vašington da “ide opasnim putem”.

Pored ekonomskih sankcija, kineska vojska je započela vojne vežbe oko tajvanskog ostrva, te je svim civilnim brodovima i avionima suspendovan prolaz.

Iako kineske vlasti smatraju da postoji samo jedna Kina i da Tajvan treba da se “vrati kući”, ova ostrvska zemlja pokušava da održi nezavistan položaj. CNN je prikazivao snimke sa mladim Tajvanćanima na obuci za korišćenje vatrenog oružja koji su izjavljivali da su spremni da se bore za nezavisnost njihove države. Slike su podsećale na one iz Ukrajine pre ruske invazije.

F.M./Fonet/CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu