Tehnologija

Kina ima najbrži internet na svetu 2

Foto: Pexels/Ricardo Ortiz

14. 11. 2023. / 14.14

Kina ima najbrži internet na svetu

Mreža može da pošalje ekvivalent od 150 filmova u sekundi, tri puta brže od najbližeg rivala u SAD i dve godine ranije od predviđanja industrije

U Kini je puštena u rad najbrža internet konekcija na svetu, koja ima propusnu moć 1,2 terabajta u sekundi i povezuje Peking, Vuhan i Guangžo, javlja Global Tajms. Ova 3.000 kilometara dugačka ultra brza mreža postaje najznačajniji deo buduće kineske internet infrastrukture. Kina vrtoglavo povećava veličinu i brzinu svojih internet instalacija.

Kako se navodi, do septembra ove godine u zemlji je izgrađeno više od 3 miliona 5G stanica sa antenama koje formiraju najveću mrežnu strukturu na svetu. Mreža može da pošalje ekvivalent od 150 filmova u sekundi, tri puta brže od najbližeg rivala u SAD i dve godine ranije od predviđanja industrije.

 

Pročitajte još: Kineski skeneri: U SAD zabranjeni, u Srbiji dozvoljeni

 

Tehnologiju su zajednički razvili Univerzitet Tsinghua, China Mobile Communications Corporation, Huavei i Cernet, sa ciljem da se u Kini obezbedi što brži pristup internetu.

S obzirom na to da Kina ima najveću svetsku grupu korisnika interneta, koja stvara značajnu potražnju za brzim i stabilnim internetom, ovaj razvoj je ključan. Od juna 2023. godine, ukupan broj korisnika interneta u Kini dostigao je 1,079 milijardi, prema izveštaju Kineskog internet mrežnog informacionog centra.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu