Vesti

Kina i SAD: Tajvanska kanasta 2

Usklađivanje interesa: Nensi Pelosi

Foto: AP

31. 7. 2022. / 17.20

Kina i SAD: Tajvanska kanasta

Dok je neizvesnost oko posete Nensi Pelosi Tajvanu rasla, Kina je u saopštila da je počela vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu

Napetost između Kine i SAD zbog Tajvana je, bar za trenutak, izgleda popustila. Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, koja je na trećoj najvažnijoj političkoj poziciji u američkoj administraciji, odmah iza predsednika i potpredsednika, na svojoj azijskoj turneji posetiće Singapur, Maleziju, Južnu Koreju i Japan. Tajvan nije pomenut, mada se spekulisalo da će Pelosijeva i njega posetiti.

Peking je prethodno tražio od Pelosijeve da odustane od svojih planova da poseti Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom. Dok je neizvesnost oko posete rasla, Kina je u saopštila da je počela vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu, a Uprava za pomorsku bezbednost upozorila je brodove da izbegavaju to područje.

Pre tri dana, predsednici Kine i Amerike  Si Đinping i Džozef Bajden razmenili su međusobna upozorenja zbog Tajvana, tokom telefonskog razgovora koji je trajao više od dva sata.

Bajden je rekao Siju da se Amerika oštro protivi bilo kakvim jednostranim potezima da se promeni status ostrva.
Si je, prema kineskim izvorima, Bajdenu odgovorio da se pridržava principa "Jedna Kina“, poručivši mu: "Ko se vatrom igra, od vatre i izgori".

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova upotrebilo je potpuno isti rečnik kada je delegacija američkog Kongresa posetila Tajvan ranije ove godine. Istu frazu koristilo je kinesko Ministarstvo odbrane u upozorenju Tajvanu prošle godine.

Peking vidi Tajvan kao otcepljenu provinciju koja će kad-tad postati deo zemlje, i nikada nije isključio moguću upotrebu sile da bi se to postiglo. Vašington nije priznao nezavisnost Tajvana, ali SAD prodaju oružje ostrvu.

U kratkom saopštenju posle razgovora dva predsednika, Bela kuća je navela da je taj razgovor deo napora da se "odgovorno upravlja razlikama" i radi zajedno tamo gde su "interesi usklađeni". U mnogo dužem saopštenju, Peking kaže da su mnogi interesi dve zemlje usklađeni, ali krivi SAD za pogoršanje odnosa, kritikujući stav Bajdenove administracije o Kini kao "primarnom rivalu" i "najozbiljnijem dugoročnom izazovu Vašingtona".

 

M.T./Rojters/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu