Izbori 2022.

Kandidat za gradonačelnika Beograda Toma Fila: Advokat za specijalne namene 2

Advokat zvučnih klijenata: Toma Fila

Foto: Rade Prelić/Tanjug

16. 2. 2022. / 8.32

Kandidat za gradonačelnika Beograda Toma Fila: Advokat za specijalne namene

Beograd bi da opere, Milošoveću da podigne spomenik. U Srebrenici nije počinjen genocid, tokom „Oluje“ jeste, presuda Mladiću je daleko od prava i pravde, a Vučić ne krši Ustav, već ima „malo moderniji pristup“

Toma Fila rođen je 1941. godine u Bitolju u Makedoniji. Potiče iz porodice cincarskog porekla, a njegov otac Filota Fila važio je za jednog od najboljih jugoslovenskih advokata. Tako Tomini prvi susreti sa pravosuđem kreću još od malih nogu, a on neretko ističe kako srpska advokatura nije imala boljih branilaca od Fila.

U Beogradu je završio školu, a 1963. godine i Pravni fakultet. Četiri godine kasnije postaje najmlađi advokat u tadašnjoj Jugoslaviji i nastavlja da peče zanat u kancelariji svog oca. Karakteristično za File je da su bili protiv smrtne kazne i često branili optužene za najteža krivična dela.

Bio je predsednik advokatske komore Srbije u periodu od 1990-1994. godine.

Lista njegovih klijenata ima dosta zvučnih imena. Tu su svakako Jovanka Broz, Slobodan Milošević, Žarko Laušević, Goran Hadžić itd. Za Miloševića kaže da nije podržavao njegovu politiku nakon Dejtona, ali se slaže sa idejom da mu se podigne spomenik u Beogradu.

Smatra da je bivši predsednik SRJ uhapšen na “prevaran način”, a i da je Milošević pogrešio što ga nije poslušao neposredno pre predaje u vili “Mir”. Branio je Slobu vrlo kratko – tek nakon pada, ali nije otišao sa njim u Hag.

Za Haški tribunal kaže da je “antisrpski” i da se “nikakva pravda ne može očekivati” od njega. Iako Milošević nije baš najbolje shvatao pojam pravne odbrane, već je uporno pričao svoju verziju istine, Toma Fila je u bokserskom žargonu 2002. godine objašnjavao kako je Sloba svedoka Mahmuta Bakalija “rasturio i nokautirao”.

Ne slaže se ni da je u Srebrenici počinjen genocid, kaže da je on “izmišljen zbog pravog genocida – Oluje”. Za presudu Ratku Mladiću je rekao da je “daleko od bilo kakvog prava i pravde”.

Pričao je i da bi on prihvatio da brani Zvezdana Jovanovića,  ubicu Zorana Đinđića, i da bi njegova odbrana imala sasvim drugačiji pristup: "Da sam ja radio, ja bih optužene branio drugačije. (…) Zato što bih tražio da u tom slučaju Zvezdan Jovanović prizna da je pucao i ubio Đinđića zbog političkih motiva, da ga je smatrao izdajnikom jer je hteo najbolje borce na Kosovu, a i u ratovima u Hrvatskoj i BiH da izruči Haškom tribunalu. Ubistvo bi dobilo jasnu političku boju, Zvezdan Jovanović bio bi politički krivac. (…) Ubedio bih Zvezdana Jovanovića. Ja bih mu rekao da prizna i da kaže da je ubio iz patriotizma, on bi dobio oreol jednog patriote, rodoljuba, kao što je, recimo, ubistvo Ferdinanda, ono s Principom…"

Kada je predsednik Socjalističke patije Srbije Ivica Dačić postao potpredsednik Vlade premijera Mirka Cvetkovića, imenovao je Tomu Filu za svog savetnika.

Po ideološkom opredeljenju kaže da je socijaldemokrata, pa je 2017. postao član SPS-a. Na beogradskim izborima sledeće godine postaje odbornik, ali vrlo brzo daje ostavku. Trenutno je član Predsedništva stranke.

Iako ima iza sebe zavidnu karijeru u pravosuđu, ne smatra da predsednik države krši Ustav mešajući se u sve i svašta. On to objašnjava kao “malo moderniji” pristup. Na pitanje da li je Aleksandar Vučić  smeo da vidi dva minuta snimka nesreće na naplatnoj rampi Doljevci, Toma Fila kaže da je bio “radoznao”.

Na prošlim parlamentarnim izborima izabran je za narodnog poslanika na listi koalicije SPS-Jedinstvena Srbija.

Fila je izjavio da je protiv ustavnih promena na januarskom referendumu, jer, kako je rekao, ostavljaju prostora za pojavljivanje nepotizma.

Kada je Dačić izrazio želju da upravo Fila bude kandidat za prvog čoveka Beograda, opisao ga je kao advokata “protiv velikih nepravdi u svetu”, koji bi bio “idealan advokat Beograda i Beograđana”.

A Fila je na to rekao: ""Ništa neću da gradim i rušim, prvo što ću da uradim je da operem Beograd. Da ne bude prljav. Da bude Beograd, a ne sivograd ili crnograd, a za mostove i ostalo ima vremena“.

Objavio je knjigu “Završna reč”.

 Toma Fila će biti kandidat za gradonačelnika Beograda ispred liste koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu