Životna sredina

Kanal u Kotežu: Uginulo više od 60 ptica za trinaest dana 2

Foto: Fejsbuk/Eko-Pančevački rit

19. 9. 2023. / 16.29

Kanal u Kotežu: Uginulo više od 60 ptica za trinaest dana

U Kotežu u kanalu Kalovita otkrivene su uginule divlje patke i porodica labudova. Prvobitno je bilo reči o trovanju, a sumnja se i da je uzrok zagađena voda

U roku od trinaest dana, od 3. do 16. septembra  u kanalu Kalovita uginulo je više od 60 divljih pataka i osam labudova. Uzrok trovanja se još ne zna. Prvobitno je bilo reči o trovanju, a sumnja se i da je uzrok zagađena voda, nakon što je testiranje pokazalo zagađenje petog stepena.

Kako za portal “Vremena” kaže član  Udruženja građana "Eko-Pančevački rit” Zoran Janković, kada se radi o tom nivou zagađenja, u takvoj vodi nema života, nema kiseonika. 

“Ali ono što je simptomatično jeste da je takav kvalitet vode u dužini od 200 metara. Samo na tom potezu smo otkrili uginule ptice. I ispred i iza tog dela u Kaloviti u blizini ulice nije bilo uginulih pataka i labudova”, kaže Janković.

On ističe da su primerci labudova poslati na Veterinarski institut na obdukciju i da se čekaju rezultati.

“Ono što za sada znamo jeste da nije bilo otrova u vodi pa sada čekamo šta će obdukcija pokazati. Da li je u pitanju trovanje ili virus ptičjeg gripa. Ono što nas je dodatno rastužilo jeste što je uginula cela jedna porodica labudova, mužjak i ženka stari dve, tri godine, koji su se ovde izlegli, i šest njihovih ptića”, kaže Janković.

Prve uginule ptice primetili su članovi Udruženja građana "Kotež” i o tome obavestili članove "Eko-Pančevačkog rita”. O ovom trovanju obavešteni su bili policija, tužilaštvo, Uprava veterine, vodna inspekcija i Ministarstvo za zaštitu životne sredine. 

Poslednje masovno trovanje bilo je u naselju Popova bara pre dve godine kada je od zatrovanog kukuruza uginulo 80 golubova.

Trenutno je kako kažu iz Udruženja "Eko-Pančevački rit”, još jedna patka bolesna, a u međuvremenu je ugionuo još jedan labud. Kako kažu članovi, čeka se zvanično saopšteje, a među sobom se pitaju kome bi smetale ove ptice da ih na ovako zverski način ubije. 

 

Z.S.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu