Monografija rok kritičara Branka Vukojevića

„Kako je bio rokenrol“ na besplatnom downloadu 2

Foto: Dljpk

13. 9. 2023. / 15.32

„Kako je bio rokenrol“ na besplatnom downloadu

Ovih dana se navršilo 20 godina od preranog odlaska nekadašnjeg Džuboksovog urednika i filmskog scenariste Branka Vukojevića. Tim povodom, Društvo ljubitelja popularne kulture je njegovu knjigu izabranih tekstova, originalno objavljenu 2005, na sajtu dljpk.com postavilo za besplatno preuzimanje

Monografiju "Kako je bio rokenrol“ priredili su Vukojevićevi prijatelji Goranka Matić, Predrag Popović, Dragan Kremer i Momčilo Rajin dve godine nakon njegove prerane tragične smrti u Londonu avgusta 2003. godine, sa ciljem da se osvetli značaj i kvalitet doprinosa jednog od najuticajnijih autora koji su ikada pisali o rokenrolu na našem jeziku. 

U ovoj bogato ilustrovanoj knjizi, sa preko pet stotina stranica velikog formata, sabrani Vukojevićev opus nije samo svedočanstvo o jednom značajnom novinaru i rokenrol kritičaru, već i čoveku čije je pisanje u "Džuboksu“, "Startu“, "Politici“ i "Ritmu“ generacijama ljubitelja Beatlesa i Idola, Led Zeppelina i Bijelog dugmeta otvorilo i dešifrovalo nove puteve. Slobodno se može reći da njegovi radovi funkcionišu kao spomenik čitavom jednom vremenu. 

Opštekulturno dobro

Kao izdavač, Društvo ljubitelja popularne kulture na ovaj način želi da ovakvu vrstu baštine ponudi kao opštekulturno dobro, podržavajući slobodan pristup znanju i istoriografiji. 

Branko Vukojević (Šibenik, 1956 – London, 2003) je prvi članak objavio 1975. u "Džuboksu“ – tada jedinom muzičkom magazinu u Jugoslaviji – za koji je redovno pisao do 1983, a u kome je glavni urednik bio od 1981. godine. Potom se bavio video igrama i studijima dramaturgije, a rok kritici se vratio u magazinu "Ritam“ koji je uređivao od 1990. do 1991. godine. Nešto pre toga je napisao scenarija za prvi film ("Do izvora dva putića“) iz omnibusa "Kako je propao rokenrol“ (1989), te za film "Video jela, zelen bor“ (1991) Gorana Gajića. Od 1992. je živeo u Londonu, gde se bavio kompjuterskim dizajnom i muzičkim spotovima. Preminuo je u tom gradu 30. avgusta 2003. godine od posledica saobraćajne nesreće. Na današnji dan, 4. septembra, proslavio bi 67. rođendan.

Društvo ljubitelja popularne kulture je udruženje građana koje je pre 20 godina u Beogradu osnovala grupa ljubitelja i poštovalaca izuzetnih oblika urbane kulture. Verujemo da smo najviše ugleda stekli kroz lansiranje uticajnog web magazina Popboks posvećenog promišljanju aktuelnih tokova popularne kulture. Uredništvo Popboksa je, pored ostalog, bilo lider u afirmaciji tada vrlo mladih bendova koji su pripadali talasu nazvanom "Nova srpska scena“: Repetitor, Goribor, Nežni Dalibor, Petrol… 

Niz eksluzivnih naslova

Takođe, sada koristimo priliku da kroz Popbooks, naš novoosnovani brend za književno izdavaštvo, najavimo monografiju o pomenutom filmu "Kako je propao rokenrol“ (1989) autora Zorana Peze, Vladimira Slavice i Gorana Gajića. Objavićemo je do kraja godine, a za obilje svedočanstava o ovom hit filmu je zaslužna književnica, filmska scenaristkinja i kritičarka Vladislava Vojnović.

Podsetimo, u proteklom periodu smo objavili monografiju o kultnoj novosadskoj grupi Luna (uskoro stiže drugo, dopunjeno izdanje!), antologiju domaćih hip-hop tekstova "Repotpisani“, strip knjigu Aleksandra Zografa "Priče iz Drugog rata“, te jedinstvenu studiju "Dobar rep: kako sam objasnio i završio pravi rep“ Predraga Vukčevića… U narednom periodu slede biografije Vlade Divljana, Olivera Nekarijevića iz grupe KKN, Baneta Sanšajna, grupe Šarlo Akrobata… i niz drugih ekskluzivnih naslova.

Aleksandar Zograf

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu