Nezavisni sindikat prosvetnih radnika

Štrajk upozorenja zbog profesorke iz Karlovačke gimnazije 2

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

13. 11. 2023. / 9.11

Štrajk upozorenja zbog profesorke iz Karlovačke gimnazije

Povod za štrajk upozorenja je solidarnost sa profesorkom engleskog jezika Karlovačke gimnazije Jelenom Petrović kojoj su uskraćena radna prava propisana Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštio je da će danas u 12.30 sati organizovati jednosatni štrajk upozorenja tako što će članovi sindikata prekinuti nastavu u svim školama.

Povod za štrajk upozorenja je solidarnost sa profesorkom engleskog jezika Karlovačke gimnazije Jelenom Petrović kojoj su uskraćena radna prava propisana Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika. Nezavisni sindikat prosvetnih radnika zahteva da se Jeleni Petrović bez odlaganja dopuni radna norma u skladu s propisima i da direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov bude razrešen dužnosti zbog nezakonitog postupanja.

Podsetimo, NSPRS je za 13. novembar najavio štrajk u svim školama članicama tog sindikata, zbog toga što direktor Karlovačke gimnazije nije dopunio normu profesorki te škole Jeleni Petrović, kada je njena koleginica od 1. novembra otišla u penziju. Umesto toga, tvrdi sindikat, direktor je primio u radni odnos novog nastavnika, pisao je Danas.

Direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov, međutim, kaže da na upražnjeno radno mesto niko nije preuzet, već je po hitnosti, da učenici ne gube časove, zaposlena nastavnica na određeno vreme do preuzimanja zaposlenog, odnosno do konačne odluke o izboru kandidata po konkursu za prijem u radni odnos.

U odgovoru na zahtev da dopuni normu, koji je objavio NSPRS, direktor je Jelenu Petrović uputio da pribavi saglasnost od radne podgrupe u Školskoj upravi Novi Sad.

Ministarstvo prosvete je pak juče u odgovoru Danasu navelo da je rešavanje pitanja popunjavanja upražnjenih radnih mesta u ustanovama od nacionalnog značaja i od posebnog interesa, kakva je Karlovačka gimnazija, u nadležnosti Posebne radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, koja postoji pri Ministarstvu.

M.J./FoNet/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu