Politika

Još jedno Vučićevo obraćanje: Prvo pojeftinjenje, onda izbori, a Vulin kao začin 2

Foto: Screenshot/TV Pink

18. 9. 2023. / 7.02

Još jedno Vučićevo obraćanje: Prvo pojeftinjenje, onda izbori, a Vulin kao začin

Predsednik Srbije najavio je pojeftinjenja još 16 proizvode, izbore za mart, rast prosečne plate...

Sada i oni koji vode evidenciju o broju direktnih obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića preko televizija sa nacionalnim frekvencijama moraju više puta da provere, da se ne zabroje.

Da li je ovo 200 obraćanje u proteklih devet meseci ili koje više, manje je važno jer predsednikova predizborna kampanja je uveliko u toku, a sada samo saznali i do kada bi ona mogla da traje.

"Izbora će biti, ja sam spreman da izađem opoziciji u susret i da u skladu sa onim što su oni tražili budu raspisani do kraja ove, a održani marta iduće godine", rekao je Vučić na Pinku u emisji "Hit tvit" na televiziji Pink. Dodao da je i da je protiv povećanja cenzusa i precizirao da će izbore raspisati do 31. decembra za 4. mart.

"Mislim da je to 60 dana ili ako ne, onda za nedelju ranije, nije problem", rekao je Vučić.

Još "boljih cena"

Predsednik Srbije izjavio je da će u okviru akcije "Bolja cena" domaća marmelada pojeftiniti sa 290 na 199 dinara, da će eskstra džem od jagoda koštati 229 dinara, a da će suncokretovo ulje pojeftiniti sa 160 na 144 dinara.

"Evo da obradujem Đilasa, Šolaka i sve njih, evo vam ulje“, rekao je predsednik govoreći u novim cenama namirnica, sniženjima i ekonomiji iako to nije u okviru njegovih ustavnih ovlašćenja

On je rekao da će brašno tip 500 pojeftiniti sa 79 na manje od 50 dinara, namaz sirko sa 217 na 159 dinara, pasulj gradištanac sa 349 na 259 dinara, smrznuti grašak sa 180 na 139 dinara, a kupus sa 99,99 na 69 dinara.

Margarin Dobro jutro dijetalni će pojeftiniti sa 102 na 79 dinara, kisleo mleko sa 85 na 64 dinara, viršle sa 109 na 79 dinara, jetrena pašteta sa 75 na 49 dinara, luk sa 99 na 79 dinara, sapun sa 70 na 49 dinara i pasta za zube sa 150 na 99 dinara.

Vučić je rekao da je u okviru akcije Bolja cena pojeftinilo 37 proizvoda i naveo da su targetirani proizvodi koji utiču na stopu inflacije

Dodao je da će za poljopriverdnike biti obezbeđen takozvani "plavi dizel" po povoljnijoj ceni.

Vulin ostaje

Vučić izjavio je večeras da su oni koji su spekulisali da će šef Bezebednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin biti smenjen njemu produžili mandat, "jer i da je hteo da ga smeni, sad ne može".

Kako je naveo, nije razmišljao o tome, kako se pominje u medijima, da Marko Đurić budi ne čelu BIA umesto Vulina.

Vučić je istakao da mu "napamet nije palo" da bi Đurić mogao da bude na šef BIA.

Prosečna zarada

Tek da, kako to on voli da kaže da javnost Srbije zna, Vučić je rekao kako očekuje da će na kraju ove godine prosečna plata u Srbiji biti 840 evra, a da se nada da će sledeće godine prosečna plata biti 940 evra, a da će prosečna penzija do kraja 2024. godine biti najmanje 390 evra.

Kolika će biti ona medijalan zarada, a to je iznos do kojeg je 50 dosto zaposlenih ostvarilo zaradu, nije pominjao. A medijalan zarada je sada oko 65.000.

B.G./FoNet/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu