Kultura

Jelena Ćuruvija Đurica: Moramo u akciju, odmah! 2

Štitimo interese glumaca: Jelena Ćuruvija Đurica

Foto: FoNet

13. 2. 2023. / 19.43

Jelena Ćuruvija Đurica: Moramo u akciju, odmah!

Glumci Srbije hoće da iskoriste javnu raspravu o izmeni Zakona o autorskim i srodnim pravima i da tako utiču da zakon prepozna Glumačku organizaciju Srbije kao sredstvo kolektivne naplate, koja je jedini put da za emitovanje i repriziranje svojih uloga dobiju zarađeni novac

Glumci pokušavaju da iskoriste Javnu raspravu o izmeni Zakona o autorskim i srodnim pravima, kako bi im zakon garantovao da će im rad u serijama  i filmovima i njihovo reemitovanje, biti sigurno plaćeni.

Naime, Glumačka organizacija Srbije pozvala je glumce, pozorišta i glumačka udruženja da pošalju mejl (javna rasprava se odvija elektronskim putem) sa zahtevom da se član 138 promeni u korist glumaca.

Jelena Ćuruvija Đurica, direktorka i zastupnica ovog udruženja, objašnjava za portal "Vremena“ da je "2019. godine Zakon o autorskim pravima prepoznao glumce kao interpretatore, pa od tada možemo da naplaćujemo emitovanje i repriziranje, ali samo kroz organizaciju koja se bavi kolektivnom naplatom.“

Zato je i osnovana Glumačka organizacija Srbije, kaže Jelena Ćuruvija Đurica, kao mesto odakle bi se pojedincima raspoređivao uplaćeni novac za emitovanja i repriziranja serija, filmova…u kojima su glumili. Sad je potrebno još samo da Glumačku organizaciju prepozna i zakon.

"Ako više ne želimo da pregovaramo s producentima oko ubacivanja ’naše’ stavke u ugovore, potrebno je da promenimo zakon. To se dešava upravo sada, i zato moramo u akciju, odmah! Glumci, pozorišta i glumačka udruženja mogu da pošalju mejl sa dopisom u kojem se nalazi zahtev da se određena tačka Zakona o autorskim i srodnim pravima promeni u korist glumaca“, navela je Glumačka organizacija Srbije na instagram stranici.

Naime, trenutno ne postoji zakonska obaveza koja će glumcu značiti sigurnost da će dobiti novac za emitovanje i reemitovanje onoga što je uradio. Glumci to rešavaju dogovorom (čitaj podsećanjem) sa producentom da i taj detalj unesu u ugovor, pa se ne mali broj puta desi da ostanu bez novca koji im pripada.

"Cilj nam je da od trenutka osnivanja naše organizacije, može da se naplaćuje ono što se emituje. A to znači i serije koje su snimane pre 50 godina, ako ih televizije sada repriziraju“, kaže Jelena Ćuruvija Đurica.

Ona podseća da glumci u Srbiji "nemaju sindikat koji bi štitio naša prava, pa će zato ova promena Zakona o autorskim pravima, a zatim i kolektivna naplata, biti samo jedna od aktivnosti Glumačke organizacije.“

Među osnivačima Glumačke organizacije su, napominje njena direktorka, "kolege koje najviše snimaju: Svetlana Bojković, Nebojša Dugalić, Dragan Bjelogrlić, Vojin Ćetković, Nema Mihailović, Gorica Popović, Gordan Kičić, Paulina Manov… Trenutno imamo oko 300 članova.“

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu