Svet

Izrael: Obuzdavanje Vrhovnog suda 2

Foto: AP/Maya Alleruzzo

13. 9. 2023. / 9.46

Izrael: Obuzdavanje Vrhovnog suda

Vlada je saopštila da Vrhovni sud nema ovlašćenja da preispituje zakon koji je usvojio Kneset

Vrhovni sud Izraela počeo je u utorak razmatranje peticije protiv zakona kojim se ograničavaju ovlašćenja tog suda.

Prvi put se okupilo svih 15 sudija Vrhovnog suda kako bi saslušali žalbe grupa za nadzor na zakon koji je, na predlog premijera Benjamina Netanjahua, usvojila vladajuća koalicija u Knesetu u julu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Taj zakon je ukinuo ovlašćenje Vrhovnog suda da poništava odluke vlade, ministara i parlamenta koje smatra “nerazumnim” i štetnim.

Sud bi mogao doneti odluku kroz nekoliko sedmica ili čak meseci.

U peticijama se navodi da usvojeni zakon uklanja vitalne demokratske provere i ravnoteže, kao i da otvara vrata korupciji i omogućava zloupotrebe vlasti.

Vlada je saopštila da Vrhovni sud nema ovlašćenja da preispituje zakon koji je usvojio Kneset.

‘Smrtni udarac demokratiji’

Izraelski ministar pravde Jariv Levin tvrdi da sednica Vrhovnog suda predstavlja “smrtni udarac demokratiji i ugledu Kneseta”.

Netanjahu je rekao da će reforma pravosuđa omogućiti da se “obuzda” Vrhovni sud, za koji tvrdi da je postao previše intervencionistički.

Nije jasno odgovorio na pitanje da li će se pridržavati presude koju će doneti Vrhovni sud, a kojom bi mogao da bude ukinut novi zakon.

Netanjahu je predložio reformu pravosuđa u januaru, odmah po stupanju na dužnost, a taj njegov plan je izazvao masovne proteste širom Izraela.

Z.S/Al Jazeera

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu