Vesti

Izborne liste za parlament: Sto ljudi, sto ćudi 2

Prva na listi Ujedinjenih za Srbiju: Marinika Tepić

Foto: Tanjug

27. 3. 2022. / 11.48

Izborne liste za parlament: Sto ljudi, sto ćudi

Na izborima za narodne poslanike koji će se održati 3. aprila nadmetaće se kandidati sa 19 izbornih lista. Ovogodišnja “ponuda” slikovito predstavlja sto ljudi i sto ćudi, za svakoga se da ponešto pronaći

Piše: F.M.
Upisanih u jedinstveni birački spisak u Srbiji ima 6.501.689. Ove godine se i za glasanje u inostranstvu prijavio značajan broj građana – njih više od 40 hiljada, raspoređenih u 34 države. Na parlamentarnim izborima se bira 250 poslanika, a pobednička većina kasnije obrazuje Vladu.

Cenzus iznosi 3 odsto, što ne važi za stranke nacionalnih manjina.

Prvu proglašenu listu “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” predvodi direktorka Instituta za radiologiju i onkologiju KCS-a Danica Grujičić. Poznata je kao izvrsna u svojoj struci, ali i zagovornica teorija zavere. Nedavno je pokušala da relativizuje broj preminulih lekara tokom kovida.

Druga lista je “Ivica Dačić – Premijer Srbije”, gde prvi juriša prekaljeni socijalista u ruhu nacionaliste. Bio je Dačić već jednom premijer, od 2012. do 2014. godine, ali se nije mnogo pitao ni za ono za što je trebalo da se pita. Ako ponovo preuzme tu funkciju, to će eventualno biti ako Vučić ne nađe nikog “reprezentativnijeg”.

Treća lista je “Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor”. Zatim sledi Haški povratnik Vojislav Šešelj koji će predvoditi Srpsku radikalnu stranku. Od nekadašnjeg kandidata za predsednika koji je tesno gubio, Šešelj će se boriti da pređe cenzus.

Ujedinjenu opoziciju Srbije i najjaču opozicionu listu pod rednim brojem pet predvodiće Marinika Tepić. Ona je u proteklom periodu učestovala u razotkrivanju više afera u kojima je bila upletena vladajuće koalicija.

Nosilac liste “Nada za Srbiju” je general i dugogodišnji radikal Božidar Delić. Sedma lista je “Svoji na svome – Srpska stranka Zavetnici” pod vođstvom Milice Đurđević Stamenkovski koja će ujedno trčati i za predsednicu. Listu “Muftijin Amanet” predvodi sin Muamera Zukorlića – Usame Zukorlić.

Prvi na listi zeleno-leve koalicije “Moramo” je ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta koji se promovisao  braneći reke Stare planine. Sada je jedan od neformalnih lidera Ekološkog ustanka.

Listu “Suverenista” predvodi lider “Dosta je bilo” Saša Radulović. Zalaže se za borbu protiv velikih korporacija koje prete da unište suverene države. Dobar deo radnog veka je i sam proveo u korporacijama. Jedanaesta po redu je lista “Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije”, na kojoj je prvi lider Dveri Boško Obradović. Sledeći redni broj na glasačkom listiću zauzimaće “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani”. Njihovu listu će predvoditi profesor filozofije Tomislav Žigmanov.

Zatim sledi lista “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin” koju predvodi profesor iz Novog Pazara Enis Imamović.

Pod rednim brojem četrnaest je koalicija “Ajmo ljudi” okupljena oko Borisa Tadića, koji će i predvoditi listu. Tadić na ovim izborima pokušava da se politički reinkarnira posle decenije pasivnosti. Dugo je pričao kako će možda trčati za predsednika, ali su verovatno istraživanja javnog mnenja pokazala da bi doživio debakl nedostojan dugogodišnjeg najomiljenijeg političara u Srbiji, te da je bolje da se zadovolji ulaskom u parlament.

Sledeća lista na glasačkom listiću biće “Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa”, a prvi na listi je ekonomista Šćiprim Arifi. Sledi “Koalicija Albanaca Doline” koju predvodi pravnik Šaip Kamberi.

Sedamnaesta proglašena lista je “Otete bebe – Ana Pejić”, a osamnaesta “Romska partija – Srđan Šajn” na kojoj prvo mesto zauzima Saćip Saćipović.

Poslednja lista je “Ruski manjinski savez”, oko čijih potpisa se digla prilična buka zbog sumnje da su falsifikovani. Među njenim liderima je i Pavle Bihali, lider esktremno desničarske organizacije Levijatan. Međutim listu će prevoditi izvesni Dušan Marković.

F.M.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu