Politika

Izbori u Vojvodini: Jedino je Vučić siguran 2

Novi Sad

Foto: Tanjug

4. 11. 2023. / 16.59

Izbori u Vojvodini: Jedino je Vučić siguran

Dodatnu konfuziju je donela i smrt predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora, koji je bio zadužen za raspisivanje izbora. Međutim, pošto je krajnji rok da se oni formalno proglase 16. novembar, nije nemoguće da se brzinski izabere novi šef parlamenta

Stvari oko vanrednih izbora u Vojvodini su se – što očekivano, što neočekivano – iskomplikovale i odužile. Prvi razlog za to: pokrajinski premijer Igor Mirović nije bio zadovoljan predsedničkom odlukom da se organizuje prevremeno lalinsko glasanje. Uostalom, vanrednim izborima na raznim nivoima generalno nije bila zadovoljna ni gomila drugih naprednjačkih funkcionera, pogotovo onih lokalnih.

Mirović, a to je odavno znano svakom ko iole prati politiku, ne pripada grupi omiljenih Vučićevih saradnika. Od javnosti nije skriven ni njegov žestok sukob sa sadašnjim tzv. predsednikom SNS-a Milošem Vučevićem, inače zastupnikom kapitala predsednikove porodice.

Konflikt naravno nije zasnovan na principijelnim i ideološkim pitanjima, nego su se "zakačili“ oko novca, uticaja i kadrovskih rešenja. Mirović, elem, nije siguran da će ostati predsednik vlade čak ni ako njegova stranka i koalicioni partneri "razvale“ na pokrajinskim izborima. A da nema vanrednih izbora, mogao je nesmetano da "drma“ do sredine sledeće godine, a možda i duže (u ovisnosti od brzine formiranja nove vlade), i potroši bezmalo ceo godišnji budžet.

Stoga se trudio da, prvo, do izbora u pokrajini uopšte ne bude, a potom je ubacivao klipove u točkove predizbornog razvoja.

Deluje da ni sam Vučić nije bio siguran da li će u jedinoj preostaloj pokrajini Srbije biti izbora u decembru. Kada je u svojim visokofrekventnim somnabulnim nastupima na nacionalnim televizijama govorio o izborima, nekada je preskakao Vojvodinu.

Stoga su pojedinci zaključili da će se vojvođanski izbori u pokrajini desiti zajedno sa lokalnim na kasno proleće, imajući u vidu i to da se od 65 lokalnih samouprava u kojima će 17. decembra biti održani izbori nijedna ne nalazi severno od Save i Dunava.

No, Vučićev zaborav da spomene pokrajinu možda je samo posledica činjenice da je vojvođanska administracija prilično nebitna, koliko i njena autonomija. Trenutno služi samo za "ufoteljenje“ lojalnih kadrova, trošenje novaca i resursa, a njen rad je zanimljiv javnosti koliko i sednica upravnog odbora neke nevladine organizacije. Izgleda je, međutim, predsednik na kraju prelomio, nedvosmisleno je rekao da će i u Vojvodini izbora – biti.

Sazvana je za ponedeljak, 6. novembra, i vanredna sednica skupštine na kojoj će se budžet rebalansirati upravo zbog izbornih troškova. No, ipak treba sačekati do kraja: nije nemoguća, tvrde upućeni, ni neka vrsta preokreta.

Dodatnu konfuziju je donela i smrt predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora, koji je bio zadužen za raspisivanje izbora. Međutim, pošto je krajnji rok da se oni formalno proglase 16. novembar, nije nemoguće da se brzinski izabere novi šef parlamenta.

Iako Statut AP Vojvodine u ovom pogledu nije jasan, jer njime nije predviđeno šta se dešava ukoliko predsednik okonča život tokom mandata, nije nemoguće ni da iznikne tumačenje da neko od petoro potpredsednika može da raspiše prevremene izbore.

Ukoliko predsednik ne delegira potpredsednika koji ga zamenjuje u slučaju sprečenosti, u tom slučaju će to činiti najstariji potpredsednik. A to je član Lige socijaldemokrata Vojvodine Dejan Čapo. A šta ako ovaj, s obzirom da je LSV formalno opozicija, ne želi da raspiše izbore? Ovo je, ipak, nerealan scenario jer je vidljivo da ova stranka, i pored izbacivanja iz gradske koalicije, i dalje ima veoma intenzivnu i kompleksnu saradnju sa SNS-om.

Kooperaciju naravno nije ugrozila ni fiktivna promena, predsednika stranke, urađena po ugledu na SNS. LSV će se već nekako pojaviti na raznim izborima, jer se ima para, a i valja neko da napada ujedinjenu proevropsku opoziciju sa leve strane.

Ono u što nema nikakve sumnje jeste da će Aleksandar Vučić personifikovati naprednjačku listu na narednim pokrajinskim izborima. Svojom senkom pokušaće da prekrije nepopularnost Mirovića i Vučevića. Stoga je nedavno pokrajinska skupština promenila izborna pravila koja će omogućiti da nosilac pokrajinske liste bude i onaj koji nema prebivalište na teritoriji AP Vojvodine. Nedostajala je u izbornim pravilima samo fotografija predsednika.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu