U novom broju

Izbori u glavnom gradu: Moramo, jer Beograd zove 2

Alarmantna situacija sa fantomskim biračima: Dobrica Veselinović

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

24. 2. 2022. / 8.10

Izbori u glavnom gradu: Moramo, jer Beograd zove

Ako u glavnom gradu Srbije dođe do promene vlasti to bi bio najveći uspeh opozicije od 2012. i prvi korak ka stvaranju uslova da se SNS i njen lider pomere sa vlasti u Srbiji

Da bi došla do pobede u Beogradu opozicija mora da vodi aktivnu kampanju, ima valjane poruke za birače, organizuje nadgledanje i sprovođenje izbora i, na kraju, bude kadra da formira koalicionu vlast. Utisak je da će beogradski izbori biti "majka svih političkih bitaka“. Reč je naprosto o tome da bi još jedan težak poraz opozicije otvorio pitanje da li bi Srbija sa ovakvom autoritarnom vlašću u budućnosti imala mogućnost da išta bira na izborima.

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije stranaka i pokreta okupljenih pod imenom Ujedinjeni za Beograd je Vladeta Janković, čovek bez mrlje u karijeri, koji je čitav radni vek proveo na Univerzitetu u Beogradu. Njegovi stavovi o tome kakva Srbija treba da bude dobro su poznati. U javnim nastupima on to i ističe – ne busa se u grudi, ne priča da sve zna, govori o potrebi da se kurs promeni dok nije kasno i veruje da bi pobeda u Beogradu mogala da bude osvežavajuća za čitavu Srbiju.

Ako Moramo uspe da se nametne kao nova snaga koja nije kompromitovana i korumpirana, jer listu čine uglavnom "nova lica“ koja do sada nisu učestvovala u vlasti,  mogla bi da računa na znatan udeo u vlasti u Beogradu. Dobrica Veselinović kao njen kanditat za gradonačelnik aktivan je u velikoj meri, stiže i na teren i na televizije, ponaša se kao političar koji je naučio šta i kako treba da govori.

 

Pročitajte ceo tekst Slobodana Georgijeva u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (24. februara)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu