U novom dvobroju

Izbori 2022: Zašto bi Vučić da ostane u frižideru 2

Čiji je Grad: Ponavljanje izbora u specijalnim okolnostima

Foto: AP Photo

21. 4. 2022. / 8.14

Izbori 2022: Zašto bi Vučić da ostane u frižideru

Ako je ikada bilo prostora da se “vodi politika”, to je onda ovaj trenutak globalnih promena. Zato je sada, uprkos svemu, mnogo važnije za opoziciju da pravi zajedničke dogovore nego da se vajka, kuka i pravi pametnom bez političkog rezultata. Možda tako uspe da otvori medijski prostor, smanji sumanute napade na sve koji ne misle kao Vučić i makar malo uljudi politički i medijski prostor u Srbiji

Iako čitava javnost već treću nedelju čeka da dobije zvanične rezultate izbora u Srbiji i u Beogradu, to se još uvek nije desilo. Kako stvari stoje, čini se da će tek tamo posle Prvog maja izaći crno na belo šta se tačno dogodilo na izborima  3. aprila i na ponovljenim izborima za odbornike u Beogradu i poslanike Narodne skupštine.

Ali, deluje da to zvanično prizivaju samo delovi “neputinovske” opozicije – koalicija “Moramo”, koalicija “Ajmo ljudi” i delovi koalicije “Ujedinjeni za pobedu Beograda”. Zašto delovi ove poslednje grupacije? Zato što je Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa – najveća partija u ovoj koaliciji – krenula drugim putem kada je njen lider zatražio nove izbore dok ovi još uvek nisu okončani i to kroz razgovor sa predsednikom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem. Posledice sastanka znaju se od nedelje 17. aprila, uživo sa TV Pink, u emisiji “Hit tvit”: Vučić uvažava argument legitimiteta koji mu deo opozicije spočitava i najavljuje mogućnost da se do kraja ove godine ponove izbori u Beogradu.

Predsednik SNS-a je prihvatio ponavljanje izbora zato što mu se baš i ne ide u koaliciju sa SPS-om, a na drugoj strani i opozicija je gadljiva na prešarene koalicije. Kako je Vučić daleko od većinske podrške u gradu, otud argument legitimiteta na koji se Đilas pozivao, a Vučić ga razumeo.

Ako je to tako, a sva je prilika da jeste, onda nema druge nego da se opet ide na birališta, s tim što treba videti kada je to moguće. Đilas ponavljanje izbora traži još ove godine, Vučić priziva mart 2023.

Pročitajte ceo tekst Slobodana Georgijeva u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (21.  aprila)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu