Politika

Iz Srbije proteran organizator koncerata ruskih bendova 2

Foto: Pixabay/Gabriel Doti

30. 8. 2023. / 10.19

Iz Srbije proteran organizator koncerata ruskih bendova

Jevgeniju je naređeno da napusti Srbiju u roku od sedam dana i izrečena mu je zabrana ulaska u Srbiju na godinu dana, objavio je antiratni aktivista Peter Nikitin

Broj Rusa koji imaju probleme sa srpskom administracijom zbog svojih stavova i antiratnih aktivnosti veći je od onoga što se čuje u javnosti, a poslednji slučaj je Jevgeniju Iržanskom, organizatoru i promoteru koncerata ruskih muzičara u Beogradu.

Kako je objavio antiratni aktivista i osnivač Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin, Jevgeniju Iržanskom je 28. avgusta ukinut privremeni borava.

"Jevgeniju je naređeno da napusti Srbiju u roku od sedam dana i izrečena mu je zabrana ulaska u Srbiju na godinu dana. Isto tako je ukinut boravak Jevgenijevoj supruzi Elizabet“, naveo je Nikitin u saopštenju.

Nikitin navodi da je jedino obrazloženje odluke već poznata rečenica da je "organ nadležan za zaštitu bezbednosti Republike Srbije izjasnio se da postoje bezbednosne smetnje“ za boravak Jevgenija u Republici Srbiji.

"Pravi razlog ostaje nepoznat, ali pretpostavljamo da se sastoji u želji dela srpske vlasti, a konkretno rukovodstva BIA, da se koncerti moderne ruske muzike u Beogradu prekinu jer većina muzičara koji dolaze otvoreno oponiraju Putinovoj diktaturi u Rusiji i ratnoj agresiji na Ukrajinu“, navodi aktivista.

On dodaje i da je pre ukidanja boravka Jevgenij bio saslušan u BIA, gde su ga između ostalog pitali o njegovom odnosu prema ratu i Putinu i njegovim vezama sa Ruskim demokratskim društvom i lično sa Nikitinom.

Ruski državljani koji žive u Srbiji sve češće su na meti bezbednosnih organa. Bez obrazloženja, uz tvrdnju da predstvaljaju bezbednosnu opasnost po Srbiju, njima se uskraćuje pravo boravka i ulaska u zemlju. Iza svega, smatraju, stoji Aleksandar Vulin, a razlog za progon je, veruju, njihova kritika Putinovog režima i rata u Ukrajini.

Tako je svojevremeno i Vladimir Volohovski dobio je rešenje u kom se navodi da su sva dokumenta u redu, ali da se nalazi na spisku ljudi koji predstavljaju opasnost po državnu bezbednost

Kako je ranije u razgovoru za portal "Vremena" rekao Peter Nikitin, cilj sve većeg pritiska na državljane Rusije jeste da prekinu svoje aktivnosti u Srbiji.

“Žele da nas preplaše kako više ne bismo javno iznosili svoje stavove. Očigledno da žele da pošalju poruku svim Rusima i generalno strancima u Srbiji da mogu biti tu, ali da ne smeju biti aktivni”, uveren je Nikitin.

B.G./Nova.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu