Dijalog između Beograda i Prištine

Ivica Dačić: Nemačko-francuski plan za Kosovo za Srbiju nije prihvatljiv 2

Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

7. 11. 2022. / 8.15

Ivica Dačić: Nemačko-francuski plan za Kosovo za Srbiju nije prihvatljiv

Plan Berlina i Pariza Srbiji ne pruža priliku za pregovore jer polazi od nezavisnosti Kosova i zato ga je Savet za nacionalnu bezbednost jednoglasno odbacio

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da nemačko-francuski plan polazi od stava da je nezavisnost Kosova gotova stvar i da je to za Srbiju neprihvatljivo.

"Mi hoćemo da razgovaramo i sve vreme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo predloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova", rekao je Dačić za Večernje novosti.

On se pozvao na zaključak sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost na kome je jednoglasno izglasano da je taj predlog za Srbiju neprihvatljiv jer "nam ne pruža šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi – da je Kosovo nezavisna država, za nas neprihvatljiva“.

Javnost još uvek nije upoznata sa sadržajem plana za rešenje krize izmešu Beograda i Prištine iza koga stoje nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Rekao je Dačić i da nikada nećemo dobiti rešenje koje će za nas biti idealno. "Ni za Prištinu, ali mene oni ne zanimaju. U prostoru smo u kojem nema idealnih rešenja i gde moramo dobro da merimo šta možemo, a šta ne možemo da prihvatimo, a da to ne ugrozi naše najvažnije interese".

Pozvao je Evropsku uniju da se jasno izjasni po pitanju Briselskog sporazuma koji je on potpisao 2013. godine, jer je "sad vreme da se stvari isteraju na čistac“, da li Briselski sporazum postoji ili ne, pošto se tu radi o principijenom poštovanju međunarodnog prava.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije izjavio je, komentarišući izlazak Srba iz kosovskih institucija i zahteve za formiranje Zajednice srpskih opština, kako niko u Srbiji ne veruje da Evropska unija i velike zapadne sile ne mogu da izađu na kraj s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu