Društvo

Istraživanje: Dve trećine građana protiv bilo kakvog sukoba sa Albancima 2

Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug

5. 6. 2023. / 15.51

Istraživanje: Dve trećine građana protiv bilo kakvog sukoba sa Albancima

Rezultati Demostatovog istraživanja javnog mnjenja pokazuju da 47 odsto ispitanika živi isto kao i pre 10 godina, skoro četvrtina bolje, a 29 odsto lošije

Za Kosovo bi ratovalo 11 odsto građana, dok je 65 odsto protiv bilo kakvog sukoba sa Albancima i međunarodnom zajednicom, izjavio je sociolog Srećko Mihailović, prilikom predstavljanja Demostatovog istraživanja javnog mnjenja.

Mihailović je naveo i da je istraživanje sprovedeno krajem aprila i početkom maja u kojem je učestvovalo 1.600 ispitanika pokazalo da su, prilikom ocenjivanja rada vlasti u najbitnijim oblastima društva, građani Srbije "u svim slučajevima" davali više loših ocena nego dobrih.

"Nezadovoljstvo naroda je pojačano u svim aspektima privrede i društvenog života", kazao je Mihailović.

Kako je naveo 48 odsto ispitanih ocenilo je standard kao loš, 46 odsto kao loše rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala, 32 odsto je negativno ocenilo proces pridruživanja EU, 35 odsto je ocenilo kao loše rezultate u privredi, a 33 odsto kao loše rešavanje problema na Kosovu.

Za 39 odsto ispitanika rezultati rada Aleksandra Vučića i njegove vlade su loši. Petina ispitanika, odnosno njih 19 odsto, smatra da vlast radi dobro, trećina – 33 odsto – misli da je rad prosečan, dok devet odsto nije odgovorilo na to pitanje.

Beograd je nešto drugo

Govoreći o protestima “Srbija protiv nasilja”, Mihajlović je naveo da je teško upropastiti nešto dobro kao što su ovi protesti, ali i da smo više puta dokazali da možemo dobro da upropastimo.

“Protesti su u Beogradu, a Beograd je nešto drugo od Srbije i šef države Aleksandar Vučić "je to ukačio", zbog čega je najavio razgovore u 16 gradova”, rekao je Mihailović.

On je ocenio da je najveća mana protesta distanciranje od politike, političara i stranaka, jer narod ne može sam do izbora, bez politčkih elita.

Mihailović je naveo da rezultati istraživanja pokazuju da 47 odsto ispitanika živi isto kao i pre 10 godina, skoro četvrtina bolje, a 29 odsto lošije.

Rezultati pokazuju da 41 odsto odgovara da im mnogo nedostaje za pristojan život, 29 odsto kaže da im malo nedostaje, 26 odsto ima dovoljno za pristojan život, dok je četiri odsto reklo da ima i više, rekao je Mihailović.

Građani kao posebno loše ocenjuju situaciju u zdravstvu, privredi i školstvu.

Sankcije Rusiji

Mihailović je naveo da je 23 odsto ispitanika za uvođenje sankcija Rusiji, 35 odsto protiv, dok 42 odsto daje odgovor "ne znam".

Kada bi se sutra održao referendum o članstvu u EU, isti je procenat za i protiv – 33 odsto.

B.G./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu