Svet

Iran: Nemiri u zemlji uoči godišnjice smrti Mahse Amini 2

Foto: Printscreen/Instagram

15. 9. 2023. / 18.19

Iran: Nemiri u zemlji uoči godišnjice smrti Mahse Amini

U iščekivanju godišnjice nerazjašnjene smrti iranske Kurdkinje Mahse Amini 16. septembra, sve više rastu tenzije u Iranu. Dok aktivisti pokušavaju da ponovo ožive višemesečne demonstracije, država se sprema da suzbije svaki znak neslaganja

Ove subote obeležava se godinu dana otkad je Mahsa Amini, devojka iz grada Sekeza u iranskoj pokrajini Kurdistan, uhapšena tokom posete Teheranu zbog kršenja strogog kodeksa oblačenja za žene – nije nosila hidžab. Nekoliko sati nakon hapšenja, Amini je prebačena u bolnicu gde je tri dana kasnije konstatovano da je mrtva.

Ubrzo nakon njene smrti društvenim mrežama počele su da kruže fotografije na kojima se vidi da je pretučena, te je sve ukazivalo na to da je krivac za smrt moralna policija. Ipak, zvanično objašnjenje je glasilo da je preminula od "iznenadnog srčanog infarkta“.

Ovo je izazvalo višemesečne demonstracije u kojima su uhapšene hiljade ljudi.

U znak solidarnosti Iranke su odrezivale kosu i palile hidžab, a potom delile to na internetu. Iako postoji rizik da budu uhapšene, mnoge žene su iz inata počele da opuštenije nose hidžab puštajući da im pada na ramena. Na snimcima na internetu vidi se kako ih zbog toga moralna policija maltretira, u najvećem broju slučajeva snažno ih udarajući u glavu u uvlačeći u policijsko vozilo.

Mogućom nasilnom smrću mlade devojke bave se brojni mediji širom sveta, od Njujork tajmsa, Vašington posta i CNN-a u SAD-u, pa do Indija tudej ili Japan Tajmsa na drugoj strani sveta.

Najveće demonstracije od Iranske revolucije

Pošto je slučaj i dalje ostao nerazjašnjen, gnev Iranaca nije se ugasio do današnjeg dana. Sada, pred godišnjicu, iranske vlasti hapse aktiviste širom zemlje, uključujući i članove njihovih porodica. Upozoravaju da "neće tolerisati znake nestabilnosti“, prenosi Arab News.

"Oni koji nameravaju da zloupotrebe ime Mahse Amini pod izgovorom da budu agenti stranaca, da stvore ovu nestabilnost u zemlji, znamo šta će im se dogoditi“, upozorio je predsednik Ebrahim Raisi u televizijskom intervjuu u utorak.

Osim hapšenja, otpuštaju se i profesori koji podržavaju proteste. Studenti se šalju pred disciplinske komisije ili izbacuju sa fakulteta. Novinari se odvode u policijske stanice na saslušanje, a mnogi od njih su uhapšeni.

Čak i zatvorenici prkose režimu tako što štrajkuju glađu u zatvorima.

Prošle nedelje iranske vlasti su zatvorile najmanje pet stranica na društvenim mrežama i uhapsile šest osoba iza njih, pod optužbom da su "organizovali nerede“ za godišnjicu.

Široko rasprostranjeni nemiri, koji se nastavljaju, predstavljaju najveću pretnju za iransku vladu od revolucije 1979. godine. Od tada, žene u Iranu moraju da poštuju stroga pravila o potpunom pokrivanju kose i ostatka tela.

A.E/Arab news

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu