Svet

Iran: Na godišnjicu smrti Mahse Amini uhapšen njen otac 2

Foto: AP

16. 9. 2023. / 11.31

Iran: Na godišnjicu smrti Mahse Amini uhapšen njen otac

Jina Mahsa Amini (22) umrla je 16. septembra prošle godine u pritvoru iranske „moralne policije“. Navodno je privedena zbog „nepropisnog“ nošenja hidžaba

Iranske vlasti uhapsile su oca Jine Mahse Amini čija je smrt u pritvoru pre tačno godinu dana izazvala dramatične antirežimske proteste koji su nastavljeni uprkos brutalnom obračunu.

Amjad Amini uhapšen je ispred svoje kuće i odveden na ispitivanje u ministarstvo obavještajnih službi u svom rodnom gradu Saghezu, saznaje Radio Farda RSE.

Rečeno mu je da njemu i njegovoj porodici danas nije dozvoljeno da napuštaju svoju kuću koju su opkolile snage sigurnosti blokirajući ulicu kako bi spriječile javne znakove neslaganja.

Pre tačno godinu dana je umrla Jina Mahsa Amini – nju je verovatno ubila iranska "moralna policija“. Režim je brutalno gušio proteste. Nedeljama pred ovu godišnjicu je hapsio aktiviste i porodice žrtava, za svaki slučaj.

Jina Mahsa Amini (22) umrla je 16. septembra prošle godine u pritvoru iranske "moralne policije“. Navodno je privedena zbog "nepropisnog“ nošenja hidžaba, marame kojom žene u Iranu moraju da pokrivaju kosu u javnosti.

Javnost je bila uverena da je ova mlada Kurdkinja zapravo ubijena – to jest da je podlegla povredama posle batina.

Mlade žene su tada povele najveći protesni pokret koji je Islamska Republika videla poslednjih decenija. Vlasti su odgovorile brutalno, uhapšene su hiljade demonstranata, stotine su ubijene i pogubljene.

Godinu dana nakon smrti Jine Mahse Amini, vlasti u Teheranu su uzele na zub sve što bi podsećalo na protest, plašeći se da bi godišnjica mogla ponovo da okupi masu na ulicama. Pomno prate članove porodica onih koji su izgubili život tokom protesta.

Proteklih dana uhapšeno je nekoliko članova porodica ubijenih demonstranata. Među njima je i Mashala Karami, otac uhapšenog demonstranta Mohamada Mehdija Karamija, koji je pogubljen u januaru ove godine. Otac Karami je priveden 21. avgusta.

Uprkos svim ovim pretnjama, vesti i objave na društvenim mrežama ukazuju da duh otpora u iranskom društvu još uvek postoji. Demonstranti, posebno žene i mladi, najavili su učešće na protestnim skupovima povodom godišnjice smrti Jine Mahse Amini.

Aktivistkinja za prava žena Elham Modaresi, koja je bila u zatvoru od novembra do kraja januara ove godine, iz Turske je za Dojče vele rekla da ju je vreme u zatvoru učinilo "jačom“ i "hiljadu puta otpornijom“.

Druga bivša politička zatvorenica, koja je želela da ostane anonimna, naglašava da je stroga akcija policije "pokazivanje moći“ iranskog bezbednosnog aparata, kako bi se stvorili strah i zabrinutost u iranskom društvu, posebno među političkim i građanskim aktivistima.

B.G./Slobodna Evropa/Dojče vele

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu