Svet

Poplave i nevreme u Grčkoj: Oko 60 srpskih turista zarobljeno 2

Foto: AP

7. 9. 2023. / 9.27

Poplave i nevreme u Grčkoj: Oko 60 srpskih turista zarobljeno

Preduzimamo sve i u komunikaciji smo sa našim ljudima koji se tamo nalaze, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Zbog olujnog nevremena i poplava koje su zadesile Grčku, oko 60 turista iz Srbije zarobljeno je na području Volosa i na Pilionu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Srbija preduzima sve i da je u kontaktu sa srpskim turistima koji se nalaze u poplavama pogođenim područjima Grčke.

"Mi preduzimamo sve i u komunikaciji smo sa našim ljudima koji se tamo nalaze," navodi Ivica Dačić.

To nije jednostavno, objašnjava, jer je reč o drugoj državi i Srbija nema svoju logistiku, ali u saradnji sa grčkim organima se intenzivno radi na tome da se pomogne sprskim državljanima tamo gde su oni koncentrisani i onima koji su se javili srpskoj ambasadi za evakuaciju.

Neke porodice iz Srbije ostale i bez automobila.

Nadležni kažu da je u nekim delovima Grčke palo više kiše nego tokom cele godine. Nevreme je izazvalo nestanak struje i vode, a dosta građana je bilo zarobljeno u automobilima.

Nevreme koje je pogodilo Grčku neka mesta je gotovo odseklo od ostatka zemlje. Velikom delu turista letovanje je propalo, a srpskim turitima je otežano da se vrate svojim domovima nakon napuštanja smeštaja jer su drumski i avionski saobraćaj obustavljeni.

Grčku su ovog leta zahvatili katastrofalni požari, u julu je gorelo čak na 82 mesta. I srpski vatrogasci su otišli u pomoć u gašenju požara. Tada je evakuisano  30.000 ljudi

M.J./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu