U novom broju

Interna studija Rio Tinta: Treba preseliti ljude i biljke 2

Sudijaa Rio Tinta: Treba iseliti floru i faunu

Foto: FoNet

17. 2. 2022. / 18.33

Interna studija Rio Tinta: Treba preseliti ljude i biljke

„Vreme“ je imalo uvid u Studiju Rio Tinta o proceni uticaja na životnu sredinu projekta “Jadar”. Ovaj interni dokument na osamdesetak strana navodi trajne posledice rudarenja litijuma po prirodu. Studija ulazi  u detalje, čak opisuje i da treba prati točkove građevinskih mašina kako bi se manje dizala prašina ili da u radničkom smeštaju valja obezbediti besplatne kondome

Rio Tinto još uvek nije dobio konačnu odluku Ministarstva životne sredine o obimu i sadržaju Studije o uticaju na životnu sredinu projekta "Jadar“ koju treba da podnese. Biće da je do odlaganja došlo iz političkih razloga, zbog ekoloških protesta i izbora 3. aprila. Interna studija na osamdesetak strana je, međutim, urađena.

U dokumentu kompanije se navodi da bi se za šest decenija otkopalo 9,5 miliona tona materijala iz kojeg bi se dobijali litijum-karbonat, borna kiselina i natrijum-sulfat.

Radnici bi radili u tri smene po osam sati, od čega bi sat vremena bila pauza, a pola sata ulazak i izlazak iz okna.

U izvodima iz Studije se predviđa “preseljenje jednog dela populacije” posebno ugroženih vrsta kao što su biljke veliki dubačac, velika rosilja i močvarno devesilje. Mera “preseljenja” biotopa je nešto što mnogi biolozi smatraju spornim i zapravo nemogućim.

Interni dokument do kojeg je došlo “Vreme” pokazuje da kompanija priznaje brojne negativne uticaje na životnu sredinu, na reke Jadar, Drinu i na podzemne vode, navodeći da iskustvo pokazuje kako je “ekonomsko-sociološki uticaj” na stanovništvo “jedino što donosi benefite”.

 

Pročitajte ceo tekst Ingrid Gerkama i Nemanje Rujevića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (17. februara)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu