Vesti

Inflatorni udar u Srbiji: Rast cena i pad standarda 2

Čak i državna statistika potvrđuje što je već svako primetio: Sve je poskupelo, a tek će da poskupi

Foto: Marija Janković

22. 12. 2021. / 0.03

Inflatorni udar u Srbiji: Rast cena i pad standarda

Država će od 1. januara povećati penzije za 5,5 odsto što po trenutnoj stopi inflacije znači da se penzionerima primanja realano smanjuju za 2 odsto. A to je samo početak, baš kao što drastična poskupljenja tek predstoje

Čak i državna statistika pokazuje ono što svako primećuje – sve je poskupelo. Mesečna inflacija prema Republičkom zavodu za statistiku već četvrti mesec zaredom iznosi 0.9 odsto, što je na godišnjem nivou već preko 11 odsto.

Nema sumnje da bi mesečna stopa inflacije bila veća da država nije zamrzla cene brašna, ulja, narodnog hleba, svinjskog buta i još nekoliko ključnih proizvoda.

Druga mera kojom Vlada pokušava da smiri inflaciju je veštačko održavanje niske cene energije za stanovništvo, ali i za privredu. Već dva meseca Vlada "nalaže“ EPS-u da mimo zakona privredi produžava prošlogodišnju cenu struje, iako je sada EPS prinuđen da uvozi skoro 20 odsto potrošnje po cenama koje su 5 do 6 puta skuplje.

Izvesno je da će EPS uskoro morati da bar za 3 do 4 puta poveća cenu struje za privredu. Takav udar preduzeća će morati da prebace na krajnje potrošače, što će drastično povećati već postojeću inflaciju. Neće to pogoditi samo industriju, nego i ceo uslužni sektor, a posebno objekte koji troše puno struje kao što su pekare i restorani.

Pored struje, uskoro sledi poskupljenje prirodnog gasa. Čak i ako se ispostavi da ćemo narednih 6 moći da kupujemo ruski gas po staroj ceni od 270 dolara,  od jula će cena biti više nego duplirana. Poskupljenje gasa za potrošače neće moći da se odlaže, osim ako država ne želi da iz budžeta plati bar pola milijarde evra za pokriće gubitaka Srbijagasa.

Cene azotnih đubriva, koje moramo da uvozimo, direktno zavise od cene gasa, a to će drastično povećati troškove proletnje setve. Na proleće nas čeka novi rast cena osnovnih prehrambenih proizvoda.

Država će od 1. januara povećati penzije za 5,5 odsto što po trenutnoj stopi inflacije znači da se penzionerima primanja relano smanjuju za 2 odsto.

Uz sadašnji trend rasta, realno je očekivati da će inflacija biti preko 11 odsto na godišnjem nivou. To znači da će penzioneri tokom 2022. imati realan pad prihoda za više od 5,5 odsto, a zaposleni u državnoj upravi od 4,5 odsto. U slučaju da godišnja inflacija bude veća od 11 odsto, pad standarda će biti još izraženiji.

Posle nekoliko godina u kojima su realna primanja stanovništva rasla, 2022. godinu će obeležiti primetan pad standarda svih kategorija stanovništva čija primanja zavise od budžeta. A veliko je pitanje da li će i privatni sektor moći da poveća primanja zaposlenima tako da budu iznad stope inflacije.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu