Region

Ima li mandatara u Crnoj Gori: Državni udar ili sve po Ustavu 2

Hoće vanredne parlamentarne izbore: Milo Đukanović

Foto: AP Photo/Risto Bozovic

21. 9. 2022. / 10.39

Ima li mandatara u Crnoj Gori: Državni udar ili sve po Ustavu

Predstavnici pobedničkih koalicija na avgustovskim parlamentarnim izborima 2020. tvrde da imaju mandatara koga podržava većina u parlamentu, dok Milo Đukanović Miodragu Lekiću ne želi da poveri mandat za formiranje Vlade. U DF-u to smatraju „nekom vrstom državnog udara“. Tumačenja Ustava su različita

Predstavnici parlamentarne većine podneli su predsedniku države Milu Đukanoviću potpise 41 poslanika koji podržavaju Miodraga Lekića kao budućeg predsednka Vlade Crne Gore. Đukanović, međutim to ne želi da uvaži, pa je predložio predsednici Skupštine da skrati mandat i raspiše vanredne parlamentarne izbore, jer se kako je rekao, nisu ispunili svi uslovi za predlaganje mandatara.

Iz Socijalističke narodne partije kažu da glasanje o skraćivanju rada Skupštine ne može proći, te da će nakon toga Đukanović morati da da mandat Lekiću, sve i ako ne bude hteo.

Lideri Deomkratskog Fronta izjavili su da je dalje odbijanje Đukanovića da prihvati Lekića kao mandatara “protivustavno”, “nedemokratsko” i neka vrsta “državnog udara”.

Sa druge strane, Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić rekao je za RTCG da je parlamentarna većina izgubila priliku za formiranje Vlade, da nema “naknadne” šanse, te da postoji član Ustava po kome za razrešenje krize predsednik države ima pravo da raspusti Skupštinu.

Čini se da se ovoga puta kriza neće tako lako rešiti, jer će se i jedna i druga strana pozivati na svoje tumačenje Ustava, koji je u ovom slučaju sve sem precizan.

Predstavnik Demokrata Dragan Krapović je na konferenciji za medije nakon skupljanja potpisa okrivio Građanski pokret URA-u za situaciju u kojoj su se našli, jer su “mogli odma potpisati sporazum, a ne ovako omogućiti Đukanoviću da vrši političke manevre”.

Za to vreme, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović vozi bicikl kroz Njujork i reklamira ekološku Crnu Goru.

F.M./RTCG/Vijesti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu