Vesti

Igre oko Russia Today: Optužbe da se Srbija svrstava na rusku stranu 2

Srpska veza: RT u Nemačkoj u decembru 2021.

Foto: Printscreen

15. 7. 2022. / 19.02

Igre oko Russia Today: Optužbe da se Srbija svrstava na rusku stranu

Na medijske informacije da će televizija kojoj je zabranjen rad u EU Russia Today (RT) otvoriti predstavništvo u Srbiji iz Brisela stižu oštre reakcije. Još u decebru prošle godine RT je sa srpskom licencom koju je izdao REM pokušao da zaobiđe evropske propise i počeo emitovanje linearnog programa u Nemačkoj. Nije dugo trajalo

Nakon što je Nova.rs javila da će Ruska državna televizija Russia Today (RT) otvoriti svoje predstavništvo u Srbiji, iz Brisela ne prestaju da stižu zabrinute i oštre kritike. Evropska unija je još u martu, ubrzo nakon napada Rusije na Ukrajinu 24. februara, zabranila na svojoj teritoriji rad RT i Sputnjika zbog "podsticanja i podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu“ i "širenja ruske propagande“

Na pitanje da li je tačno da RT dolazi u Srbiju, glavna i odgovorna urednica Sputnjik Srbija Ljubinka Milinčić je za Nova.rs rekla: "Da li sada treba da vam odajem tajnu ili ne? Ostavite da to oni kažu“.

Srbija da se uskladi sa EU

Na reakciju Iz Brisela nije se dugo čekalo. EU očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom, navela je Evropska komisija (EK) za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Portparola EK za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stana15. jula saopštava da se od Srbije očekuje usklađivanje sa odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

"RT je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda. U tom kontekstu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom kao zemljom koja masovno krši Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo", saopštio je portparol EK Peter Stano.

Vučić da kaže na čijoj je strani

U Srbiji u vladajućim krugovima naročito neomiljena poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozvala je srpske vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "jasno kažu na čijoj su strani". Ona smatra da je opasnije od neuvođenja sankcija Rusiji pružanje aktivne pomoći ruskim predstavnicima u širenju propagande.

Fon Kramon za Novu.rs ističe da je u nedavnoj rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, koja je usvojena ovog meseca, jasno navedeno da zvanični Beograd mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU. To uključuje i zabranu rada ruskih propagandnih medija koje podržava država, a to su Sputnjik i Raša tudej.

Uloga REM-a

Umesto otvaranja Raša tudej, očekujemo od predstojeće odluke Regulatornog tela za elektronske medije o nacionalnim frekvencijama da se zadrže najviši evropski standardi i da se pošteno procene dosadašnja iskustva vlasnika nacionalnih frekvencija, pre nego što im se dodele nove, zaključila je Fon Kramon.

"Vreme“ je još u decembru prošle godine u tekstu "Srbija u sudaru slonova: Kako je REM hitno dao licencu ruskom kanalu na nemačkom“ pisalo kako je RT, pozivajući se na licencu koju mu je izdao srpski REM, počeo da emituje linearni program na nemačkom jeziku. Srbija je tako još tada upala u nadvlačenje konopca velikih sila.

M.N./FoNet/RSE/Nova.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu