Odnosi Srbije i Hrvatske

Hrvatski diplomata zbog špijunaže proteran iz Srbije 2

Foto: Zoran Žestić/Tanjug

21. 11. 2023. / 7.46

Hrvatski diplomata zbog špijunaže proteran iz Srbije

Prvi sekretar u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu Hrvoje Šnajder proteran je iz Srbije zbog špijunaže, objavio je u ponedeljak portal "Večernjih novosti" pozivajući se na nezvanične izvore

BIA i posle ostavke Aleksandra Vulina, koji je pod američkim sankcijama, očigledno radi punom parom, pa je, kako pišu “Večernje novosti”, hrvatski diplomata Hrvoje Šnajder u Beogradu “uhvaćen u špijunaži”.

"U pitanju je dokumentovana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose i usled toga je proglašen personom non grata", tvrde "Večernje novosti“.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je ranije sinoć da je "20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata". Nisu bili navedeni nikakvi detalji o toj odluci.

Pročitajte još Špijunsko-politička posla u Srbiji

Prema članu 9. Bečke konvencije država u kojoj je akreditovan diplomata "može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke", obavestiti državu koja ga je akreditovala da je "šef diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da ma koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u mnogim od svojih oko 300 ovogodišnjih obraćanja javnosti upozoravao na veliku špijunsku opasnost po bezbednost Srbije, uskraćujući javnost za detalje.

Odgovor Zagreba

Ubrzo je stigao odgovor iz Zagreba.

Hrvatska je izrazila žaljenje zbog proterivanja njenog diplomate iz Srbije, ocenivši da je to "korak prema pogoršanju" odnosa i "destabilizaciji regionalnih prilika“, objavili su mediji Zagrebu posle saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Srbije da je prvi sekretar Ambasade Hrvatske u Beogradu proglašen nepoželjnim.

"U potpunosti odbacujemo osnovu za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od izuzetne važnosti za celu Evropu", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske.

Hrvatska smatra de taj korak na koji se odlučil Srbija predstavlja "dodatni pritisak na delatnike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se nročito manifestuje u predizborno vreme u Republici Srbiji".

"S tim u vezi izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vreme realizovala drastičnom odlukom o proterivanju diplomate", dodaje u saopštenju MVEP.

Ministarstvo spoljnih i evopskih poslova u Zagrebu poručilo je kako zadržava pravo da odgovori na ovaj potez "u vreme i na način koji odabere", navodi agencija Hina.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu