Region

Hrvatska: Štrajk kontrolora leta 2

Stresan posao, visoka plata: Kontrolor leta

Foto: Wikipedia.org

20. 7. 2022. / 8.41

Hrvatska: Štrajk kontrolora leta

Od četvrtka broj aviona iznad hrvtaskog neba biće smanjen za 60 odsto. Od 23. jula saobraćaj na hrvatskim aerodromima biće smanjen za 50 odsto

Sindikat kontrolora leta Hrvatske je saopštio da će njegovi članovi stupiti u štrajk u četvrtak u 7 sati ujutru.  Broj aviona koje lete iznad Hrvatske biće smanjen na 40 odsto od propisanog kapaciteta.

Saobraćaj na domaćim aerodromima će ostati nepromenjen do 23. jula, kada će kapaciteti svih aerodroma u Hrvatskoj, osim aerodroma Osijek, biti smanjeni na 50 odsto od ukupnog broja planiranih letova.

Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe je na najavu štrajka saopštila da je da je Uprava do sada prihvatila 33 zahteva Sindikata kontrolora leta kojima su značajno unapređena prava radnika, a posebno kontrolora leta, prenosi Hina.

Kao primer su naveli da je povećan broj dana godišnjeg odmora koji može iznositi i više od 35 radnih dana godišnje, kao i dodatno povećanje broja dana rekreacionog odmora kontrolora leta na 15, od čega se sedam dana odnosi na programe oslobađanja stresa koje finansira poslodavac.

Pored toga, Uprava je ponudila sindikatima i povećanje plata svim radnicima za pet odsto, a kontrolorima leta za sedam osto, povećanje iznosa regresa na oko 930 evra neto, povećanje iznosa naknade za trošak prevoza do 200 evra, kao i povećanje iznosa jubilarnih nagrada za 50 odsto – u rasponu od 800 do 4400 evra.

U saopštenju se navodi da se okvirno procenjuje da će najavljeni štrajk kontrolora leta direktno pogoditi oko 400.000 putnika dnevno, delom kroz nerealizovane prelete kroz vazdušni prostor Hrvatske, a delom zbog otkazivanja sletanja i poletanja na domaće aerodrome.

Ukupni potencijalni gubitak prihoda po danu štrajka mogao bi da iznosi preko 300.000 evra.

Plate kontrolora leta u Hrvatskoj su četiri puta veće od prosečne, kreću se u rasponu od oko 2900 do 6800 evra.

M.N./FoNet/Jutarnji.hr

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu