Region

Hrvatska: Pripreme za uvođenje evra 2

Hrvatska će biti 20. članica Evrozone: Evro

Foto: Wikipedia

14. 5. 2022. / 8.13

Hrvatska: Pripreme za uvođenje evra

Poslanici u hrvatskom Saboru usvojili su u petak zakon kojim se od početka 2023. godine kao zvanična hrvatska valuta uvodi evro

Piše: M.N.
Hrvatska će 1. januara 2023. hrvatsku kunu zameniti evrom, javila je Hrvatska državna televizija, dodajući da je za takvu odluku bilo 117 poslanika u Saboru, 13 je bilo protiv, dok je jedan bio uzdržan.

U prvim mesecima posle zvaničnog početka plaćanja u evrima obe valute će se koristiti paralelno, a godinu dana važiće dvostruko prikazivanje cena. Građani tokom 2023. godine neće imati trošak zamene kune za evre.

Hrvatska, koja se pridružila Evropskoj uniji 2013. godine, i dalje je jedna od najslabijih ekonomija EU. Desničarske stranke u Hrvatskom saboru usprotivile su se uvođenju evra, navodeći da bi to povećalo siromaštvo i izvršilo pritisak na građane.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je još početkog godine građane da zbog očekivanog prelaska na evro od početka 2023. polože keš na svoje račune u bankama.

On je najavio da će od početka septembra cene u zemlji biti iskazane u kunama i evrima da bi se građani navikli na novu valutu.

Zagreb još samo čeka na zvaničnu potvrdu Evropskog saveta za ulazak u Evrozonu, izjavio je guverner hrvatske Centralne banke Boris Vujčić.

Ako predlog bude bio usvojen, što se očekuju, Hrvatska bi posle Litvanije, koja je 2015. uvela evro, bila prva "nova“ i jubilarna 20. članica EU koja je pristupila Evrozoni.

Danska i Švedska su se izjasnile da ne žele da uvedu evro; Rumunija i Bugarska su na listi čekanja, dok Mađarska, Poljska i Češka nemaju neposredne planove za ulazak u Evrozonu.

Jedini država koja za zvaničnu valutu ima evro, a nije niti članica EU niti Evrozone, je Crna Gora.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu