Vesti

Hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: Mnogo nam je teško 2

Bez pitanja: Nikola Selaković

Foto: Rade Prelić/Tanjug

13. 5. 2022. / 13.40

Hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: Mnogo nam je teško

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost zbog prijavljivanja Kosova za članstvo u Savet Evrope medijima se obratio Nikola Selaković i manje-više rekao da nam, im, je baš mnogo teško

Piše: M.N.
Hitno sazvana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog zahteva Kosova za prijem u Savet Evrope trajala je oko jedan i po sat. Nakon sastanka medijima se nije obratio Aleksandar Vučić, već ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selkaković koji nije rekao ništa do opštih mesta.

Prethodno je bilo najavljeno da će Savet doneti odluke koje će korake preduzeti Srbija kao kontrameru kosovskom kršenje svih, tako je bio rekao Aleksandar Vučić, mogućih sporazuma i dogvovora.

Šta jeste rekao Selaković: da je Srbija u "veoma teškoj situaicji“, da se na nju, njih, vrši "strahovito veliki pritisak“ da se "dobrovoljno“, pa još mimo međunarodnog prava, odrekne dela svoje teritorije, Kosova i Metohije.

I dalje: Vašingtosnki sporazum (pored ostalog obaveza da Kosovo godina dana ne aplicira za prijem u međunarodnim organizacijama) je i posle godinu dana zapravo validan jer su, rekao je Selaković, SAD rekle da što se njih tiče sporazum i dalje važi, pa da ako za SAD važi, valjda bi to, prema Selakoviću, trebalo da znači da važi za sve.

Rekao je Selaković i da "dve velike države“, to su, kaže, razotkrile srpske službe bezbednosti, lobiraju po belom svetu za priznanje nezivisnosti Kosova i povlačenje povlačenja priznanja, za šta, za povlačenje priznanja, lobira Srbija, te da su još 4 države povukle priznanje Kosova i da će Srbija nastaviti da se žestoko bori.

Zapretio je ministar spoljnih poslova, tako je otprilike rekao, da Srbija daje šansu do juna Savetu Evrope da se predomisli, a ako to ne učini, onda će Srbija raskrinkati te dve velike države koje onako nešto rade.

Pitanja nisu bila dozvoljena, jer kada bude bilo vreme za priču, pričaće Vučić.

M.N.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu