Kriminal

Hapšenje „Vračaraca“: Uhapšeno 17 pripadnika kriminalne grupe povezane sa kavčanima 2

Foto: MUP Srbije

11. 11. 2022. / 19.33

Hapšenje „Vračaraca“: Uhapšeno 17 pripadnika kriminalne grupe povezane sa kavčanima

Policija je danas, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, uhapsila 17 članova organizovane kriminalne grupe „Vračarci“ zbog sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tri teška ubistva i pet teških ubistava u pokušaju. Vučić kažeda su „sladostrasno“ želeli smrt njegovu i njegove dece

Kako prenose "Novosti" danas su u uhapšeni pripadnici kriminalne grupe "Vračarci" koji su deo ekipe koju je formirao Radoje Zvicer. Oni se terete za tri likvidacije – Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića Čađe i Aleksandra Šarca.

Nekolicina medija prenosi da je akcijom rukovodio lično Bratislav Gašić, koji je sa mesta šefa BIA preuzeo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Hapšenje „Vračaraca“: Uhapšeno 17 pripadnika kriminalne grupe povezane sa kavčanima 3
Nikola Vušović

Pojedini mediji pišu i da je grupom "Vračarci“ rukovodio Beograđanin Nikola Vušović poznatiji kao Džoni sa Vračara ili Džoni Ćopavi, opasan momak, "pravi gangster“ i ubica, kako kažu poznavaoci kriminlne scene. Džoni je karijeru počeo kod Saleta Mutavog, a poslovne sastanke je rado zakazivao u vračarskim kafićima.

Nova.rs piše da Vušović slovi za saradnika kavačkog klana, a mediji su pisali i da je on "specijalizovan“ za komplikovana ubistva. U Srbiji se za njim tragalo zbog "dovršenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“, ali je ipak oslobođen.

Navodno "Vračarci" nisu direktno sarađivali sa kriminalnom grupom Belivuka, ali su, kao i ekipa Velje Nevolje, za brojne poslove bili direktno podređeni Radoju Zviceru, koga su pojedini zvaničnici Srbije direktno optuživala da po nalogu Mila Đukanovića priprema atentat na Aleksandra Vučića.

U martu prošle godine je bio uhapšen u Dominikanskoj Republici, ali umesto da bude izručen Srbiji koja traga za njim, pušten je iz ekstradicionog pritvora.

Uhapšeni u akciji policije su L. C. (1993), I. B. (1998), D. M. (1989), N. B. (1991), B. M. (1978), N. M. (1987), S. M. (1987), A. M. (1990), N. K. (1986), N. T. (1970), M. T. (1999), J. B. (1997), Đ. K. (1997), N. J. (1988), A. N. (1989), N. V. (1997) i D. N. (1987), saopštio je MUP.

Oni su, kako se sumnja, članovi organizovane kriminalne grupe koja je najteža krivična dela vršila i u Srbiji i u inostranstvu. Prema saznanjima bezbednosnih službi, vođa ove organizovane kriminalne grupe V. N, kao i članovi N. M., N. F., M. P., R. J., R. B., I. B., J. S., M. A., R. T. i P. J., koji su u bekstvu, nalaze se u Dominikanskoj Republici i Španiji.

Prilikom pretresa na više od 50 lokacija, kao i automobila koje osumnjičeni koriste, policijski službenici oduzeli su veću količinu vatrenog oružja, novca, nekoliko luksuznih putničkih vozila i kriptovane telefone. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Vučić o "Vračarcima“

Po pitanju hapšenja oglasio se iz Pariza i predsednik Srbije.

"Reč je o ubicama koji su sladostrasno želeli, neki moju, a neki i smrt moje dece. I neke druge ljude su stavljali na listu. Nije moja bezbednost ugrožena, ugrožena je bezbednost našeg naroda na Kosovu“, naglasio je Vučić, te da se ti ljudi koji su pohapšeni vezuju uglavnom za pripreme ubistava i poslove sa narkoticima.

Rekao je Vučić i da je ova organizovana kriminalna grupa vršila krivična dela na teritoriji Beograda kao poseban deo organizovane kriminalne grupe tzv. Kavači, na čijem čelu su S. K. i R. Z, tj. Radoje Zvicer.

M.N./FoNet/Nova.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu