U novom broju: Intervju - Ksenija Radovanović, urbanistkinja i članica organizacije Nova planska praksa

GUP kao pamflet za investitore 2

Foto: M. Milenković

20. 1. 2023. / 10.05

GUP kao pamflet za investitore

Osnovni je problem što ne postoji nikakva vizija Beograda budućnosti, već se urbanističko planiranje zloupotrebljava za legalizaciju nasumičnih ideja koje u datom trenutku donose najviše glasova. Zbog toga imamo situaciju da se opasan otpad godinama transportuje podzemnom železnicom ispod stambenih zona Beograda da bi se oslobodio prostor za sprovođenje projekta “Beograd na vodi”. Most kod Vinče koji bi rešio ovu opasnu situaciju nije ni započet, ali je zato najveći tržni centar na Balkanu uveliko izgrađen na samoj obali Save

Prošle nedelje je istraživanje BIRN-a pokazuje da je u poslednjih sedam godina u Beogradu ozakonjeno više od 450.000 kvadrata stambenih objekata. Takođe i da je vrednost ovog posla veća od milijardu evra. Zato je prvo pitanje urbanistkiniji Kseniji Radovanović da li su je iznenadili nalazi BIRN-a o masovnoj nelegalnoj legalizaciji divlje gradnje u Beogradu?

KSENIJA RADOVANOVIĆ: Nisu me iznenadili. Nažalost. Društvo jeste dobilo još jedan važan pokazatelj do koje mere je vlast spremna da omogući razgradnju same države, zarad interesa pojedinaca i kapitala. Mahali su nam pred očima da se bave rešavanjem problema nelegalne gradnje, a otvorili su i sa namerom držali otvorenim prostor za organizovani kriminal. Zapanjilo me jeste, od te svesti ne odustajem, ali ne mogu da kažem da sam iznenađena: dno je ovde očigledno pomično. ..

 

Pročitajte ceo intervju sa Ksenijom Radovanović u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (19. januara)

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu