Beograd

GSP: Ima li kontrolora u javnom prevozu? 2

Građani tokom vikenda u pojedinim vozilima nisu mogli da očitaju kartice jer validatora nije bilo

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

18. 4. 2023. / 8.09

GSP: Ima li kontrolora u javnom prevozu?

Praznični dani su prošli, a Beograđani od silnih kontradiktornih informacija o cenama karata za gradski saobraćaj pojma nemaju koliko i da li uopšte treba da plate vožnju dok se ne uspostavi novi sistem prodaje karata i kontrole naplate

Beograđani, ako je verovati najavi gradonačelnika Aleksandra Šapića, a u poslednje vreme sve što kaže treba uzeti s rezervom jer već sledećeg dana to ne mora da važi, znaju da od  od 1. septembra neće plaćati vrtić.

Ali posle svega što se proteklih desetak dana dešavalo oko GSP-a, teško da bi sa sigurnošću mogli da kažu koliko na kraju košta karta za prevoz i da li uopšte treba da je kupuju.

Od momenta kad je aktuelni upravitelj beogradske varoši najavio da se sve menja, jedino što se zaista menjalo jeste buduća cena karte. I to iz dana u dan.

Prvo je dnevna karta bila 200 dinara, a vremenska od 90 minuta bila je ukinuta. Već sledećeg dana cena dnevna karta pala je na 120, a vremenska od 90 minuta je vaskrsla i koštala 50 dinara.

Mesečna od 3000 dinara, spala je na 2500, a nedeljnu od 1000 više niko nije ni pominjao. Naposletku, od gradonačelnika Šapića čuli smo i da su sve ovo radne verzije cena karata za gradski prevoz, šta god to radne značilo, i da će svi na vreme biti obavešteni o konačnim cenama.

U međuvremenu, Skupština Beograda izglasala je raskid ugovora sa turskom kompanijom Kenkart koja se bavila naplatom karata i čijih je 280 kontrolora proveravalo da li oni koji su u autobusima, tramvajima i trolejbusima imaju karte.

Ništa se ne zna

Uskršnji produženi vikend je prošao. I šta posle svega Beograđani danas da rade? Da li oni koji nemaju mesečne karte da kupuju ove vremenske po ceni od 89 dinara, ako još postoje? Da li uopšte mogu da ih kupe na trafikama? Da li oni koji imaju mesečne taj trošak da planiraju za maj i po kojoj ceni? I kome i da li uopšte treba da pokažu kartu ako neko kaže da je u kontrolor? I na kraju krajeva, gde je i šta je radilo novoformirano Javno komunalno preduzeće Naplata prevozne usluge Beograd?

Često, kad bi govorio o gradskom prevozu u Beogradu, od samog Šapića se čulo da je u njemu više onih koji nemaju karte, nego onih koji su ih kupili. Kako je i kojom metodom ili analizom došao do tog procenta, nije poznato. Tek, ako u guglu ukucate “šapić se provozao gradskim prevozom” neće vam iskočiti nijedna vest na tu temu.

A kaо neko ko je na platnom spisku gradske uprave Šapiću po zakonu pripada i novčana nadoknada za prevoz, kao i svim drugim zaposlenim Beograđanima. Da li je neko nekad video gradonačelnika kako ulazi na bilo koja vrata, na bilo kojoj liniji?

Cilj svega je, kako je to rekao Šapić, da se vrati poverenje Beograđana u gradski prevoz i Beograd. Međutim, kad imate toliko pitanja bez odgovora, to poverenje može biti samo manje.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu