Migranti

Gradonačelnik Subotice građanima: Ne pomažite migrantima 2

Foto: AP Photo/Bela Szandelszky

27. 7. 2023. / 12.04

Gradonačelnik Subotice građanima: Ne pomažite migrantima

Stevan Bakić je apelovao na Subotičane koji pomažu migrantima da to ne čine, jer bi oni, objašnjava, bez te logistike postali svesni da nisu dobrodošli na ovoj teritoriji

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je istakao da bezbednost građana Subotice nije ugrožena i da on ima potpuno poverenje u policiju, prenosi 021.

"Pripadnici Policijske uprave Subotice i Žandarmerija su danonoćno na terenu poslednjih nekoliko meseci. Imamo pojačane aktivnosti i smanjen broj migranata u našim šumama, nekada ih je bilo 400, a sada su procene da ih ima od 30-50", rekao je Bakić reagujući na pucnjavu koja se u ponedeljak uveče dogodila između grupe migranata na Hajdukovu u kojoj je jedan migrant izgubio život a dvoje je povređeno.

Pročitajte još: I migranti su ljudi

Bakić je naveo da se problem migranata ne tiče samo Subotice ili Srbije već da je u pitanju svetski problem, kao i problem da se svaki dan sa mađarske strane ovde vraća od 200 do 400 ilegalnih migranata.

Prema njegovim rečima, na žalost postoje građani koji pomažu migrantima uprkos apelima da to ne čine.

"Oni svoje domaće proizvode prodaju migrantima i napravili su tu neku trgovinsku vezu. Postoji jedan broj naših sugrađana koji radi dostavu hrane, njihov transport za određenu svotu novca, koji im pomažu u ilegalnom priključenju na izvore električne energije, a postoje i oni koji im pružaju čak i utočište u svom domu", istakao je gradonačelnik.

Pročitajte još: Bezbednosne politike i ljudska prava nisu kontradiktorni

On je ponovo apelovao na Subotičane koji rade te stvari da im ne pomažu, jer bi migranti bez te logistike bili svesni da nisu dobrodošli na ovoj teritoriji.

Prethodni komesar za izbeglice je tražio proširenje kapaciteta Prihvatnog centra u Subotici što je on, kako je naveo, odbio.

"Grad je ove godine sa više od tri miliona dinara finansirao premeštanje migranata po drugim prihvatnim centrima u Srbiji", dodao je.

M.J./021

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu