Vesti

Govor Putina na vojnoj paradi u Moskvi: Poređenje neuporedivog 2

Kao nekada Staljin: Vladimir Putin

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

9. 5. 2022. / 10.36

Govor Putina na vojnoj paradi u Moskvi: Poređenje neuporedivog

U govoru na vojnoj paradi u Moskvi povodom Dana pobede Vladimir Putin je napad Rusije na Ukrajinu predstavio kao novi iznuđeni, pravednički rat protiv nacizma u kome će Rusija, dakako, pobediti u slavu svih slavnih predaka

Piše: A. I
Ko je od govora Vladimira Putina na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi očekivao neku epohalnu poruku u kojoj bi makar mogao da se nasluti nekakav zaokret u sukobu Rusije sa Zapadom i na bojnom polju u Ukrajini, taj je ostao uskraćen. Putin je samo ponovio ono što govori od početka ruske “specijalne operacije” 24. februara: zapravo je Rusija žrtva koja nije imala kuda, nego da se brani od onih, Amerikanaca pre svega, koju su u Ukrajini mešetarili i radili joj o glavi.

Jer tamo su, u Ukrajini, nacisti, koje kao u Drugom svetskom ratu treba pobediti, to jest Ukrajinu “denacifikovati”. Kao što su se onda, tokom Drgog svetska rata, Sovjeti tukli sa nacistima i pobedili ih, tako se i sada “vojska Donbasa” rame uz rame sa “ruskom vojskom” bori protiv nekih novih nacista koje će, baš kao i nekoć, i sada pobediti.

Putin je insistirao na poređenju današnje ruske vojne ofanzive u Ukrajini sa slavodobitnom borbom SSSR protiv nacističke Nemačke, koja kola u venama Rusa, što je, gledajući iz nesruskog ugla, zvučalo poprilično bizarno.

Predsednik Rusije je govorio o tome kako je Rusija težila “bezbednosnom kompromisu” sa zemljama NATO-a, ali da to one pod vođstvom SAD nisu htele i da su pripremale “još jednu krvavu operaciju na Donbas”. Govorio je i o nukleranom oružju koje su Ukrajinci kanda pravili, da bi ga upotrebili, valjda, protiv Rusa, te o “moralnoj degragaciji” i “rusofobiji” Zapada koji falsifikuje istoriju Drugog svetskog rata, preciznije ulogu Rusije u njemu.

“Ratujete za našu domovinu, za našu budućnost, da ne bi bilo nacizma”, rekao je Putin, protiv “varvarskog napada neonacista”, “bandi međunarodnih terorista”. Obećao je ovim povodom i pomoć porodicama palih ruskih vojnika.

Insistrao je Putin još i na “nepokolebljivoj snazi” i “jedinstvu” “naslednika onih koji su pobedili nacizam”, dakle njih, Rusa i drugih bratskih naroda u multietničkim vojnim ruskim redovima u Ukrajini, koji su, eto, primorani da se ponovo bore protiv iste pošasti koju, dakako, danas po celom svet seje Vašington.

Niti je, dakle, Putin proglasio nekakvu pobedu na Dan pobede u Ukrajini, niti je ovom prilikom zapretio upotrebom nukleranog oružja, već je, baš kao i do sada, pravdao napad na Ukrajinu kao pravednički, iznuđeni potez Rusije. Pred postrojenom vojnom silom Rusije Putinove reči su dakako imale drugačiji prizvuk.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu